14.2 C
Athens
16.7 C
Washington
26 C
Melbourne
7 C
London
11.8 C
New York
21.9 C
Sydney
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Δένδιας – Τσαβούσογλου: Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Έθεσε Ευθέως τις Τουρκικές Προκλήσεις στο Αιγαίο – Όντως..;;

Δημοφιλέστερα

Στην Άγκυρα συναντήθηκαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και οΤούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε εξέλιξη είναι η συνέντευξη Τύπου του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ μετέβη το μεσημέρι στην Άγκυρα και συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη.

Αντικείμενο της συνάντησης των δύο πλευρών ήταν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Οι συναντήσεις έρχονται μετά την πραγματοποίηση δύο γύρων διερευνητικών επαφών εντός δύο μηνών και των πολιτικών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, τόνισε πως υπάρχει διαφορά απόψεων για το Αιγαίο, ενώ ανέφερε πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε Σύνοδο Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Τι πήραν ΗΠΑ-Γαλλία-Ισραήλ από την "Πίτα" Εμετάλλευσης Κοιτασμάτων Κρήτης & Ιονίου

«Πρέπει να αποφευχθούν τα τετελεσμένα και οι προκλητικές δηλώσεις. Συζητήσαμε τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην συνέντευξη Τύπου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «υφίσταται διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου» και ανέφερε ότι ο Ερντογάν πρότεινε την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχεια ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Οι χερσαίες μεταφορές είναι σημαντικό θέμα στις διμερείς μας σχέσεις. Τόσο στη συνάντηση με Ερντογάν, όσο και μεταξύ μας συζητήσαμε για τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα. Ως προς την παράνομη μετανάστευση, πιστεύουμε ότι η μεταξύ μας συνεργασία πρέπει να γίνει χωρίς ανταγωνισμό.

Μια θετική προσέγγιση θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές. Δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για την τουρκική μειονότητα που ζει στη Θράκη.

Μητσοτάκης: Στρατηγική Συμμαχία με Εμιράτα και Κοινό Μέτωπο Απέναντι στις Τουρκικές Παραβιάσεις

Από την πρώτη στιγμή που ανήλθαμε στην εξουσία διατηρήσαμε ενεργό διάλογο με την ελληνική μειονότητα. Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με ευημερία και ειρήνη που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέση.

Ως προς τη βελτίωση των σχέσεων μας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο, που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας».

Ωστόσο οι δύο άνδρες, μετά τα καλά λόγια που αντήλλαξαν, τα… έσπασαν on air κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους. Ο Νίκος Δένδιας επέπληξε την Αγκυρα για παραβατικές συμπεριφορές στο Αιγαίο και για fake news σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο και απάντησε λέγοντας πως στην πρωτολογία του δεν έκανε προκλητικές δηλώσεις, αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ το έπραξε. «Δεν δεχόμαστε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο» είπε.

Deutsche Welle για Oruc Reis: Η Άγκυρα υποβάλλει τις σχέσεις με Ελλάδα και Γερμανία σε νέο τεστ αντοχής

Ο κ. Δένδιας ανταπάντησε λέγοντας ειρωνικά: «Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μεβλούτ που μου επιτρέπεις να απαντήσω. Οι συνεργάτες σου φαντάζομαι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Η Τουρκία παραβίασε κυριαρχικά δικαιώματα. Οσο για τη μειονότητα, είναι μουσουλμανική, δεν το λέμε εμείς, το λέει η συνθήκη της Λωζάνης. Αρέσει, δεν αρέσει στην Τουρκία, αυτό λέει. Οσο για τη σύμβαση της θάλασσας. Οσο για το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα. Τέλος ο κ. Δένδιας πρότεινε να μην συνεχίσουν «αυτόν τον ατέρμονο διάλογο για πράγματα που ξέρουμε ότι διαφωνούμε, αλλιώς θα χαλάσουμε ό,τι ξεκινήσαμε».

Ωστόσο ο Μ. Τσαβούσογλου ανταπάντησε λέγοντας ότι αν επικαλείται κανείς τη συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να δει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης μερικών νησιών. «Λέτε μόνο αυτά που σας συμφέρουν» είπε.

Γι΄αυτό Έχει "Ταράξει" την Λέρο στα Lockdown ο Μητσοτάκης - Φτιάχνουν Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στο Πλέον Στρατηγικό Σημείο του Νησιού!

Το κλίμα αρχικά ήταν καλό ωστόσο. Κατά τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γνωστοποίησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου. «Ο αξιότιμος πρόεδρος της Δημοκρατίας μας πρότεινε να πραγματοποιηθεί Σύνοδος για το θέμα της Αν. Μεσογείου», γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Αρχικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Χαίρομαι που οι συναντήσεις πραγματοποιούνται ειλικρινά σε θετική ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται.

Όλα καλά με το.. πυροτέχνημα.. Η ουσία όμως βρίσκεται στην κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε ο Δένδιας με τον Ερντογάν, για την οποία δεν ακούσαμε λέξη..

Μητσοτάκης: Στρατηγική Συμμαχία με Εμιράτα και Κοινό Μέτωπο Απέναντι στις Τουρκικές Παραβιάσεις

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα