31.3 C
Athens
9.1 C
Washington
24.8 C
Melbourne
13.4 C
London
15.7 C
New York
22.3 C
Sydney
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Εθνικό Έγκλημα: Δεν θα Ασκήσουμε Βέτο για την μη Επιβολή Κυρώσεων στην Τουρκία με Αντίδωρο.. μια Χούφτα.. Στραγάλια..

Δημοφιλέστερα

Με ένα ποσό 22,5 δισ, που θα δοθεί υπό προϋποθέσεις μέχρι το 2025, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, βάσει σχεδίων επενδύσεων που θα κατατεθούν και 9,4 εκ. δανείων που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τον εθνικό δανεισμό, η χώρα παραιτήθηκε ουσιαστικά των δικαιωμάτων της σε υφαλοκρηπίδα και δυνητική ΑΟΖ ανατολικοί του 28ου Μεσημβρινού, τουλάχιστον.

Αυτά είναι τα ανταλλάγματα – ψίχουλα προς την κυβέρνηση για να μην θέσει βέτο, οπως έθεσε η Ουγγαρία και η Πολωνία για τα δικά τους θέματα, για την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι: «Αν προβάλλαμε βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης ως ”αντίποινα” για την άρνηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τη ΕΕ, δεν θα μπορούσαμε να εισπράξουμε αυτό το ποσό».

Ταμείο Ανάκαμψης: Έστειλαν στα… Μουλωχτά τις Προτάσεις - Χωρίς «Σημεία Ζωής» η Αντιπολίτευση

Πλέον αυτό συνιστά από την ελληνική κυβέρνηση defacto αποδοχή της άρνησης από πλευράς της Τουρκίας της ελληνικής δικαιοδοσίας στην περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού αλλά και εκμετάλλευσης του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.

Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει βέτο, έχει συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο, ίσως και εκατονταπλάσιες από τα ψίχουλα των δανείων και των υπό όρους επιδοτήσεων της ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προηγούμενο για την παραίτηση δικαιοδοσιών και δικαιωμάτων σε όλη την περιοχή που ξεκινάει από την Κρήτη και φτάνει μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ελλάδα πλέον έχει «μικρύνει» defacto με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, μια ενέργεια που έρχεται σε συνέχεια της άρνησης χρήσης των ελληνικών όπλων για ανάσχεση της εισβολής του Oruc Reis και των ερευνών που διεξήγαγε επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί περίπου 3 μήνες, κάτι που πλέον ομολογεί και η κυβέρνηση η οποία στην αρχή ψευδολογούσε λέγοντας πως δεν διεξάγει έρευνες.

Επίσημο με ΚΥΑ: Κόβεται ο Μισθός σε Όσους Εκπαιδευτικούς Δεν Κάνουν Self Test

Η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Αθήνα, σύμφωνα και με την απόφαση της προηγούμενης Συνόδου που αφορούσε την Οικονομία, θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων και 9,4 δισ. με την μορφή δανεισμού.

Μόνο το 2021, προβλέπεται ότι, από όλα τα εργαλεία του Ταμείου, οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα το 2021 αναμένεται να απορροφήσουμε 2,635 δισ. ευρώ επιχορήγησης από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 1,132 δισ. ευρώ θα είναι προκαταβολή που αναμένεται να εισπραχθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021 και τα 1,504 δισ. ευρώ είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του δευτέρου εξαμήνου.

Κοινή Θέση Υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και Κατά του Casus Belli και Της Τουρκίας Εκφράστηκε στο Φόρουμ Φιλίας Μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ

Το τελικό αναπτυξιακό σχέδιο θα κατατεθεί από τον Ιανουάριο και από το συνολικό πακέτο των 32 δισ. ευρώ πάνω από τις μισές επενδύσεις θα διοχετευθούν σε ψηφιακά έργα (20%) και στον κλάδο της «πράσινης» ανάπτυξης (37%).

Τον στόχο της ψηφιακής μετάβασης θα εξυπηρετήσουν πρώτα έργα όπως:

  • Η έναρξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G)
  • Η ψηφιοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης
  • Η αναβάθμιση της ΑΑΔΕ

Αντιστοίχως τον στόχο της πράσινης μετάβασης, θα εξυπηρετήσουν κατά προτεραιότητα, έργα όπως:

  • Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος εξοικονομώ – αυτονομώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων
  • Το έργο της απολιγνιτοποίησης της παραγωγής ενέργειας
  • Η έναρξη των έργων διασύνδεσης της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου, με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ενδοχώρας
  • Η ενίσχυση των υποδομών της χώρας απέναντι στις κλιματική αλλαγή
  • Η προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Το πρόγραμμα αναδάσωσης 500.000 στρεμμάτων
Κοινή Θέση Υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και Κατά του Casus Belli και Της Τουρκίας Εκφράστηκε στο Φόρουμ Φιλίας Μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ

Ο σχεδιασμός θέλει να προηγούνται οι δημόσιες επενδύσεις εθνικής εμβέλειας, και να έπονται οι ιδιωτικές, οι οποίες θέλουν περισσότερη προετοιμασία αφού εκτός από τους ιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστεί και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα κληθεί να καλύψει το 30% της κάθε επένδυσης.

Εκτός από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει και περίπου 38 δισ. ευρώ επιπλέον, τα οποία προέρχονται από την επόμενη προγραμματική περίοδο (2021 – 2027), το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για μία κλιματικά ουδέτερη και πράσινη οικονομία και από τους πόρους για την ενίσχυση της αγροτικής πολιτικής.

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα