31.3 C
Athens
9.1 C
Washington
24.8 C
Melbourne
13.4 C
London
15.7 C
New York
22.3 C
Sydney
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Συστήνουμε Μηχανισμό Διαφάνειας για τις Εξαγωγές Εμβολίων – Φον Ντερ Λάιεν: “Οι Παρασκευαστές Εμβολίων να Τιμήσουν τις Υποχρεώσεις τους”

Δημοφιλέστερα

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό από τις φαρμακοβιομηχανίες έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στην Ευρώπη, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα Υγείας, να τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως έχει ξεκινήσει “πόλεμο” με τις φαρμακευτικές εταιρείες AstraZeneca και Pfizer, μετά την υπαναχώρησή τους και την παραδοχή ότι δεν μπορούν να παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων κορονοϊού που υποσχέθηκαν, καθώς εξετάζει ήδη το σενάριο να μπει κόφτης στις εξαγωγές της Pfizer. Την πρόταση για μπλόκο στις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ στηρίζει και η Γερμανία τη στιγμή που η Σουηδία σταματάει τις πληρωμές για τα εμβόλια στην Pfizer και ζητεί διευκρινίσεις για τις δόσεις που περιέχει κάθε φιαλίδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας της χώρας.

Η AstraZeneca Προτείνει στο Ρωσικό Ινστιτούτο Gamaleya να Ερευνήσουν Συνδυασμούς των Εμβολίων Astrazeneca και Sputnik V για τον Covid-19

“Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που υπογράμμισε εχθές η Κομισιόν, οι παραδόσεις να γίνονται έγκαιρα. Αυτό είναι σημαντικό, έχουμε πανδημία και τα κράτη-μέλη χρειάζονται αυτές τις δόσεις”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Ντε Κεερσμέκερ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι “θα έχουμε συζητήσεις την Τετάρτη, για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες γι’ αυτές τις παραδόσεις. Θα επιμείνουμε στην έγκαιρη παράδοση των δόσεων. Η Κομισιόν εξέφρασε ξεκάθαρα τη Δευτέρα, ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τις παραδόσεις”.

Επιπροσθέτως σημείωσε ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε “τη χρήση μηχανισμού που θα επιτρέψει την ύπαρξη περισσότερης διαφάνειας στο σύστημα, διαφάνειας αναφορικά με τις δόσεις που παράγονται στην ΕΕ, σε εργοστάσια με τη στήριξη της ΕΕ και με προϋπολογισμό της ΕΕ”.

Ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ τόνισε ότι “οι εταιρείες τις οποίες έχουμε στηρίξει, στις οποίες έχουμε επενδύσει, πρέπει να κάνουν παραδόσεις, πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Συστήνουμε μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων για να διπιστώσουμε πού πηγαίνουν τα εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ”.

Πορτογαλία: Ανησυχία για τον Θάνατο 41χρονης Ιιατρού που Είχε εμβολιαστεί 2 Ημέρες Πριν Πεθάνει

Φον Ντερ Λάιεν: “Οι παρασκευαστές εμβολίων να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”

Οι παρασκευαστές εμβολίων κατά του κορονοϊού, που έχουν χρηματοδοτηθεί μαζικά από την ΕΕ, “πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους”, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από τις ανακοινώσεις για καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων.

“Η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός πραγματικού παγκόσμιου, κοινού αγαθού. Τώρα οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους”, υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν σε παρέμβασή της μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Μ. Παγώνη: «Το να Κλείσεις από τις 6 το Απόγευμα την Αττική δεν Έχει Κανένα Νόημα»

Μετά τις δυσκολίες στη διανομή των εμβολίων της Pfizer στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται υπό νέα πίεση καθώς η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις του εμβολίου της λόγω “μείωσης της παραγωγής” σε ένα εργοστάσιο παραγωγής.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναμένεται να εγκρίνει την Παρασκευή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19. Η επικεφαλής της Κομισιόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του εργαστηρίου χθες, Δευτέρα, προκειμένου να του υπενθυμίσει ότι “η ΕΕ έχει επενδύσει σημαντικά ποσά (…) συγκεκριμένα για να διασφαλίσει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί” προτού το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

“Για τον λόγο αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας για τις εξαγωγές των εμβολίων”, με στόχο να ελέγχονται οι δόσεις που παράγονται στην ΕΕ και εξάγονται σε χώρες εκτός του μπλοκ, εξήγησε σήμερα η φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες συμβάλλουν στην προώθηση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα. “Εξαιτίας των παγκοσμιοποιημένων γραμμών παραγωγής, η υγεία των πολιτών μας και η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη πάνε μαζί (…) Στη συμμαχία COVAX η ΕΕ μαζί με άλλες 186 χώρες διασφαλίζουν εκατομμύρια δόσεις (εμβολίων κατά της covid-19) για τις χώρες με μικρό εισόδημα”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ινστιτούτο Salk: Ο Covid Είναι Αγγειακή Νόσος και Όχι Αναπνευστική - Πώς η Πρωτεΐνη-Ακίδα Βλάπτει τα Αγγεία

“Καμία ιδιωτική εταιρεία ούτε δημόσια αρχή δεν μπορεί να καταφέρει μόνη της” να αναπτύξει τόσο γρήγορα ένα εμβόλιο, παρατήρησε η ίδια, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που συνεργάστηκαν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας για τα εμβόλια κατά της covid-19 θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα “για τους μεγάλους μελλοντικούς κινδύνους”.

AstraZeneca - Ελλάδα: Όχι στους Κάτω των 60 Ετών - Ναι Όμως σε Όσους Έκαναν Ήδη την Πρώτη Δόση - Όχι Όμως σε Αυτούς που Έκαναν Θρομβώσεις - Καταλάβατε;

Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης

Η ΕΕ πρότεινε τον Νοέμβριο τη δημιουργία μιας νέας αρχής, το αντίστοιχο της Αρχής Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) που υπάρχει στις ΗΠΑ, η οποία διαθέτει μέσα συνεργασίας με εργαστήρια.

Η υπηρεσία αυτή, που θα έχει την ονομασία Health Emergency Response Authority (HERA) και η οποία θα μπορούσε να έχει συσταθεί ως το 2023, θα έχει στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τη δημιουργία συμπράξεων με τη φαρμακοβιομηχανία και ερευνητικούς οργανισμούς για την καλύτερη πρόβλεψη και αντιμετώπιση μελλοντικών υγειονομικών κρίσεων.

Η HERA θα δημιουργήσει “ένα πρόγραμμα προετοιμασίας βιοάμυνας” με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διευκρίνισε η φον ντερ Λάιεν σήμερα.

Το “μόνιμο” αυτό πρόγραμμα θα έχει “προληπτικό” χαρακτήρα, “διότι δεν μπορούμε να αναμένουμε την επόμενη πανδημία για να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”. “Θα είναι αφιερωμένο πλήρως στον εντοπισμό γνωστών και νέων παθογόνων, καθώς και στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων σε επαρκή κλίμακα για την αντιμετώπισή τους”.

Δείτε Επίσης:

Σουηδία: Σταματάει τις Πληρωμές των Εμβολίων της Pfizer

Μελέτη Οξφόρδης για τις Απαγορεύσεις Λόγω Κορονοϊού στην Ελλάδα: «Επίπεδο Δικτατορίας 84.26 στα 90 για την Ελλάδα»!

Νέα Επιστημονική Δημοσίευση του Δρ. Κ. Φαρσαλινού και Συνεργατών: “Κάπνισμα, Nικοτίνη και Covid-19”

Γερμανία: Ασήμαντη η Αποτελεσματικότητα των Περιοριστικών Μέτρων Κατά του Κορονοϊού

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα