13.3 C
Athens
8.9 C
Washington
23.6 C
Melbourne
15 C
London
14.4 C
New York
23.3 C
Sydney
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Κοινή Θέση Υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και Κατά του Casus Belli και Της Τουρκίας Εκφράστηκε στο Φόρουμ Φιλίας Μεταξύ της Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ

Δημοφιλέστερα

Με σαφείς αναφορές στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και την αποχή από απειλές ή χρήση βίας, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την Τουρκία, το κοινό ανακοινωθέν της πρώτης συνάντησης του Φόρουμ Φιλίας που διοργάνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά.

Το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν στο πλαίσιο του Φόρουμ Φιλίας συνολικά επτά χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία) και τέσσερις αραβικές (Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές επιδιώξεις.

Η αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών της χώρας μας να εμπεδωθεί στην περιοχή, αλλά και διεθνώς, η θέση ότι τα ζητήματα που αφορούν την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Γιατί οι Τούρκοι «Tρέμουν» τα Rafale - Η Υπεροχή που Προσδίδουν στην Ελλάδα

Εξάλλου, μετά την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και την επίτευξη συμφωνίας με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όλο και περισσότερες χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου επιθυμούν να προβούν σε σχετικές οριοθετήσεις, στη βάση πάντα του Δικαίου της Θάλασσας.

Ειδική αναφορά γίνεται στο κοινό ανακοινωθέν στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, ενώ σημειώνεται η ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, της ανεξαρτησίας τους, καθώς και η ανάγκη αποχής από πάσα απειλή (casus belli) ή χρήση βίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται στην Ελλάδα ο μεγάλος της ρόλος ως γέφυρας μεταξύ από τη μία πλευρά της ευρύτερης περιοχής του Μασρέκ, που καλύπτει τις αραβικές χώρες από την Αίγυπτο μέχρι και τον Κόλπο, και των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης από την άλλη.

Εθνομηδενισμού Συνέχεια Οδεύοντας στις.. Πρέσπες του Αιγαίου..

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «αυτό που μας ενώνει όλους σήμερα είναι η καταδίκη παράνομων πράξεων που υποσκάπτουν την ειρήνη και την ασφάλεια. Φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ της ανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου, με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σκοπός της Ελλάδας, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «είναι να δημιουργήσουμε ένα ανάχωμα στις απειλές, στη βία, στον εξτρεμισμό, στη μισαλλοδοξία, στη διαστρέβλωση της θρησκείας, στον παραλογισμό. Δυστυχώς, η ειρήνη στην περιοχή μας απειλείται καθημερινά από ανατρεπτικές και αναθεωρητικές δυνάμεις, που επικαλούνται μάλιστα όχι τη λογική, αλλά τον παραλογισμό. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους οι δυνάμεις αυτές προβαίνουν σε πλήθος παράνομων αλλά και παράλογων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Εθνομηδενισμού Συνέχεια Οδεύοντας στις.. Πρέσπες του Αιγαίου..

Δείτε Επίσης:

Μητσοτάκης στον Σκοπιανό ΥΠΕΞ: “Επιτακτική Ανάγκη της Πλήρους, Συνεπούς και Καλή τη Πίστει Εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών”

ΝΔ: Ο Κώστας Καραμανλής Δεν θα Είναι Υποψήφιος στις Επόμενες Εκλογές

Αντώνης Σαμαράς για Κυβερνητική Γραμμή Μητσοτάκη και Διερευνητικές με Τουρκία: «Με Πειρατές δεν Κάνεις Διάλογο»

Ο Μητσοτάκης Επιλέγει Μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ για τις Διερευνητικές που Προτίθεται να Διαπραγματευτεί Θαλάσσιες Ζώνες σε Αντίθεση με τον Δένδια που Επιμένει να Μιλήσουν Αποκλειστικά για ΑΟΖ και Υφαλοκρυπίδα

ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου: «Ο Εθνοκεντρισμός Οδηγεί σε Ανελευθερία»!

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα

Facebook Comments Box