15.1 C
Athens
21.8 C
Washington
27.7 C
Melbourne
9.2 C
London
13.8 C
New York
19.5 C
Sydney
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Μπορούν τα Άτομα με Αυτοάνοσα Νοσήματα να Κάνουν το Εμβόλιο Κατά του Covid-19; – Φαρμακευτικές Αγωγές για Αυτοάνοσα και Εμβόλια Κατά του Covid-19

Δημοφιλέστερα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που αποφασίζουν να εμβολιαστούν κατά του Covid-19 υποστηρίζουν την επιλογή τους με όσα δεδομένα κλινικών δοκιμών υπάρχουν και κυρίως με όσα ακούνε από την τηλεόραση, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του Covid-19.

Όμως, άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, ιδιαίτερα εκείνα που χρησιμοποιούν φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού, δεν έχουν πληροφορίες στοιχείων κλινικών δοκιμών, καθώς τα άτομα με αυτοάνοσα, αποκλείστηκαν από τις κλινικές δοκιμές στα εμβόλια της Moderna, των Pfizer / BioNTech και της AstraZeneca.

Επομένως, ελλείψει δεδομένων κλινικών δοκιμών, πώς πρέπει τα άτομα με αυτοάνοσες καταστάσεις να προσεγγίσουν την ανάλυση κινδύνου / οφέλους από τον εμβολιασμό; Ας δούμε τί απάντησαν αναγνωρισμένοι ειδικοί.

Η αυτοανοσία είναι μια μεγάλη ομπρέλα

Η αυτοάνοση ασθένεια συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα κατευθύνει την επιθετικότητά του στα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του σώματος.

Σύμφωνα με την American Autoimmune Related Diseases Association (AARDA), υπάρχουν περισσότερες από 100 γνωστές αυτοάνοσες καταστάσεις.

Μερικές, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, ο λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1 και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι σχετικά συχνές, ενώ άλλες είναι σπάνιες και δύσκολο να διαγνωστούν.

Περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τουλάχιστον μία αυτοάνοση κατάσταση, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), και πολλοί έχουν περισσότερα από ένα. Υπολογίζεται ότι 41 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αυτοαντισώματα, μόρια που υποδηλώνουν κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης νόσου.

Οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά του Covid-19 συμπεριέλαβαν ορισμένα άτομα με αυτοάνοσες καταστάσεις αλλά απέκλεισαν άλλα. Οι αυτοάνοσες ασθένειες ποικίλλουν τόσο στην σοβαρότητα όσο και στον τύπο τους, κυμαινόμενες από ενοχλητικές έως απειλητικές για τη ζωή. Μερικά αυτοάνοσα όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, στοχεύουν σε μία μόνο περιοχή (όπως ο θυρεοειδής) και μπορεί να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα. Άτομα αυτής της κατηγορίας συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων.

Αν και ο Patrick Hanaway, MD, οικογενειακός γιατρός στο Asheville της Βόρειας Καρολίνας και ανώτερος σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ινστιτούτου Λειτουργικής Ιατρικής, σημειώνει ότι ούτε η Moderna ούτε η Pfizer διαχωρίζουν τα άτομα με αυτοάνοση νόσο στα αναφερόμενα δεδομένα τους για να μετρήσουν τυχόν διαφορές στο εμβόλιο απόκριση – δεδομένα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα τόσο για κλινικούς όσο και για ερευνητές.

Τα άτομα που πάσχουν από πιο συστηματικές αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως ο λύκος και η νόσος του Crohn, που συχνά απαιτούν φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού συστήματος για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, αποκλείστηκαν από τις δοκιμές εμβολίων.

Νέο Ρεκόρ Αυτογελοιοποίησης από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Θλιβερή Προπαγάνδα με τους Νεκρούς από Covid-19
Αργεντινή Covid-19: Παρά το Lockdown, τα Κρούσματα Ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο

Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Άτομα σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, όπως αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο (DMARDs) και βιολογικά, συχνά αποκλείονται από κλινικές δοκιμές.

Οι κατασκευαστές καθορίζουν γενικά την βασική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο ευρύ κοινό πριν αξιολογήσουν τυχόν διαφορές σε άλλους, πιο απαιτητικούς πληθυσμούς. Η απόκριση αυτών των πληθυσμών παρατηρείται στη συνέχεια στη φάση 4, ή «μετά την κυκλοφορία», παρακολούθηση, αφού το εμβόλιο λάβει έγκριση από την FDA.

Ωστόσο, η έλλειψη δεδομένων κλινικών δοκιμών, αν και όχι ασυνήθιστη, σημαίνει ότι τα άτομα με αυτοάνοσες καταστάσεις μπορεί να έχουν ανησυχίες σχετικά με το πώς μπορεί να τους επηρεάσει το εμβόλιο για τον Covid-19. Αυτές οι ανησυχίες εμπίπτουν σε δύο κύριες κατηγορίες: ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Είναι τα εμβόλια Covid-19 ασφαλή για άτομα με αυτοάνοσες καταστάσεις;

«Επειδή τα άτομα με ανοσοκατασταλτικά δεν ήταν στις δοκιμές, δεν έχουμε άμεσα δεδομένα για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση», λέει ο Gregory Poland, MD, Εμβολιολόγος στο Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα και διευθυντής της ομάδας ερευνών εμβολίων της Mayo Clinic. «Επομένως, πρέπει να αναλογιστούμε: Υπάρχει κάποιος βιολογικός μηχανισμός με τον οποίο οποιοδήποτε εμβόλιο θα προκαλούσε αταξία ή πρόβλημα σε άτομα με αυτοάνοση νόσο;»

Υπάρχει μια κατηγορία εμβολίων για τα οποία η απάντηση είναι ναι: ζωντανά εμβόλια που χρησιμοποιούν εξασθενημένο ζωντανό ιό. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αυτά της ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς (MMR) και ανεμοβλογιάς και ενδορινικά εμβόλια για την γρίπη.

Επειδή αυτά τα εμβόλια χρησιμοποιούν ζωντανό ιό, τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών μετά τη λήψη τους. Τα ζωντανά εμβόλια δεν πρέπει επίσης να χορηγούνται σε έγκυες γυναίκες, επειδή μπορεί να είναι επιβλαβή για το μωρό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Η γενική μου σύσταση είναι να κάνετε το εμβόλιο. Ακόμα κι αν μπορεί να μην έχετε πλήρη προστασία, ίσως είναι ακόμα καλύτερο να την αποκτήσετε παρά να μην την αποκτήσετε.»

Είναι σημαντικό, ωστόσο το ότι κανένα από τα εγκεκριμένα ή αναμενόμενα-προς έγκριση-σύντομα εμβόλια Covid-19 δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία. Τόσο τα εμβόλια Moderna όσο και Pfizer χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία εμβολίων που βασίζεται στο messenger RNA (mRNA) – ουσιαστικά ολίσθηση οικοδομικών οδηγιών για την πρωτείνη SARS-CoV-2 στο σώμα, ώστε να μπορεί να την κατασκευάσει και να μάθει πώς να την αναγνωρίζει και να την εξουδετερώνει όταν και αν εμφανιστεί το πραγματικό πράγμα.

Χτίστης που Έπεσε από Σκάλα Τριών Μέτρων: Πέθανε από Κορονοϊό, Λένε οι Γιατροί

Υπάρχει άλλος τρόπος με τον οποίο ένα εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή σε άτομα με αυτοάνοση νόσο;

«Μία ανησυχία είναι εάν ένα εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή αυτοάνοσων νόσων ή να προκαλέσει αυτοάνοση νόσο σε κάποιον που είναι ευπαθής», λέει ο Sarfaraz Hasni, MD, διευθυντής του προγράμματος κλινικής έρευνας Lupus στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Παθήσεων. Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στη Bethesda, Maryland. Οι αυτοάνοσες εκρήξεις είναι η ξαφνική και σοβαρή εμφάνιση συμπτωμάτων όπως κόπωση, πόνος στις αρθρώσεις και πρήξιμο, πυρετός, πρησμένοι αδένες, δερματικά προβλήματα και πεπτικά προβλήματα.

Δείτε το Απαγορευμένο Αμερικάνικο Ντοκιμαντέρ για τον Covid-19: «Plandemic»

«Μελέτες που εξετάζουν μεγάλα σύνολα δεδομένων δεν μπόρεσαν να πει ότι η λήψη εμβολίου μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοση ασθένεια ή να προκαλέσει φλεγμονή, αν και υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές», λέει ο Hasni.

Ο Poland, του οποίου η ομάδα ερευνών εμβολίων της κλινικής Mayo Clinic έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένη έρευνα χρηματοδοτούμενη από το NIH, η οποία διερευνά τους γενετικούς οδηγούς της απόκρισης εμβολίων κατά του ιού, λέει ότι δεν έχει δει στοιχεία για εμβόλια που επιδεινώνουν την αυτοάνοση νόσο – παρά το ότι η έρευνά του δεν έχει συμπεριλάβει τις νέες πλατφόρμες εμβολίων mRNA.

Υπάρχει κάτι άλλο για τα εμβόλια mRNA που πρέπει να ανησυχείτε;

Σε μια δημοσίευση του 2018 στο Nature Reviews Drug Discovery, ο Drew Weissman, MD, PhD, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και πρωτοπόρος της τεχνολογίας mRNA, έγραψε:

«Μια πιθανή ανησυχία θα μπορούσε να είναι ότι ορισμένες πλατφόρμες εμβολίων που βασίζονται σε mRNA προκαλούν ισχυρές αντιδράσεις ιντερφερόνης τύπου Ι , που έχουν συσχετιστεί όχι μόνο με φλεγμονή αλλά και ενδεχομένως με αυτοανοσία.»

Ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του λύκου, φαίνεται ότι οφείλονται σε υψηλή απόκριση της ιντερφερόνης στο σώμα, λέει ο Hasni. Έτσι, η διέγερση αυτής της οδού – όπως κάνουν τα εμβόλια mRNA – θα μπορούσε θεωρητικά να προκαλέσει φλεγμονή.
Αλλά σε αυτό το σημείο, αυτή η ανησυχία παραμένει θεωρητική.

TGNews: Το άνευ τεκμηρίωσης σκεπτικό του Hasni εύλογα δημιουργεί το ερώτημα για το αν τελικά και το “ασφαλές” του Εμβολίου είναι “Θεωρητικό”, αφού δεν υπάρχουν δεδομένα από δοκιμές, αλλά περιμένουμε τα δεδομένα από τις πραγματικές δοκιμές στο ευρύ κοινό. Βέβαια όπως εξηγεί παραπάνω ο Hannaway αυτή είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική, αλλά στην προκειμένη περίπτωση με τα mRNA εμβόλια σύμφωνα με τον Poland δεν έχουν συμπεριληφθεί στις έρευνες. Δηλαδή, όταν δεν έχει διερευνηθεί ακόμη το εμβόλιο, “βαφτίζεται” ασφαλές; Μήπως θα έπρεπε να “βαφτίζεται” και αυτό “θεωρητικά ασφαλές” όπως “θεωρητική” ονομάζει ο Hasni την ανησυχία ότι δεν είναι ασφαλές παρά τα ευρήματα της μελέτης του Drew Weissman;

«Θα μπορούσατε να φανταστείτε μια απόκριση ιντερφερόνης τύπου 1 που θα μπορούσε να επιδεινώσει μια αυτοάνοση ασθένεια; Θεωρητικά, ναι, αλλά δεν έχει παρατηρηθεί», λέει ο Poland. «Θα έλεγα ότι κάποιος με αυτοάνοση ασθένεια θα διατρέχει πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τις επιπλοκές μόλυνσης με το Covid-19».

Μελέτη Πενταγώνου ΗΠΑ: Το Εμβόλιο Γρίπης Αυξάνει τον Κίνδυνο Νόσησης Κορονοϊού Κατά 36% (και Άλλες Υποστηρικτικές Μελέτες)

«Εάν είστε ήδη σε [μια αυτοάνοση] φλεγμονή όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα πηγαίνει άσχημα, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να περιμένετε έως ότου η έξαρση είναι υπό έλεγχο και τα πράγματα έχουν ηρεμήσει.»

Ο Hasni συμφωνεί. «Εάν το όφελος ενός εμβολίου είναι ότι μπορεί να σας προστατεύσει από μια ιογενή λοίμωξη που μπορεί να είναι θανατηφόρα ή να σας κάνει πραγματικά άρρωστους και ο κίνδυνος είναι μια έξαρση της νόσου που μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά με φάρμακα στους περισσότερους ασθενείς, τότε το εμβόλιο δίνει μεγαλύτερο όφελος.»

Τόσο ο Hanaway όσο και ο Hasni λένε ότι, ενώ το όφελος από τη λήψη εμβολίου Covid-19 υπερτερεί του κινδύνου πιθανής αυτοάνοσης φλεγμονής, τα άτομα με αυτοανοσία πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι δεν είναι σε ενεργή κατάσταση έξαρσης όταν λαμβάνουν το εμβόλιο.

Νέο Ρεκόρ Αυτογελοιοποίησης από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Θλιβερή Προπαγάνδα με τους Νεκρούς από Covid-19

«Όταν χορηγείς ένα εμβόλιο, αναβιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί ο Hasni. «Εάν είστε ήδη σε [μια αυτοάνοση] φλεγμονή όπου το ανοσοποιητικό σας σύστημα πηγαίνει άσχημα, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερα να περιμένετε έως ότου η έξαρση είναι υπό έλεγχο και τα πράγματα έχουν ηρεμήσει.»

«Ως κλινικός γιατρός, δεν θέλω οι ασθενείς μου με αυτοάνοση νόσο να λάβουν το εμβόλιο ενώ έχουν ενεργή έξαρση», λέει ο Hanaway. «Ας μειώσουμε τη φλεγμονή και αφήστε το σώμα σε κατάσταση όπου μπορεί να έχει χρήσιμη ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο.»

Για τον Hanaway, αυτό σημαίνει τη χρήση ενοποιημένων διαιτητικών, συμπληρωματικών και αντιστρεσογόνων εργαλείων για τη μείωση της υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να βρίσκεται ο οργανισμός σε μια πιο ήρεμη κατάσταση. Ο Hasni προσθέτει ότι ανάλογα με την κατάσταση και τη σοβαρότητα της φλεγμονής, μπορεί επίσης να χρειαστούν στεροειδή σε βραχυπρόθεσμη βάση για να ηρεμήσουν τα πράγματα πριν κάποιος λάβει ένα εμβόλιο.

To Κορυφαίο Επιστημονικό Περιοδικό JAMA: «Εποχική Γρίπη ο Κορονοϊός» - Τί Ισχύει για την Μετάδοση, Εμβόλια, Μεταλλάξεις και Ανοσία

Η ουσία για την ασφάλεια των εμβολίων Covid-19 για άτομα με αυτοανοσία: «Μέχρι να έχουμε δεδομένα για το αντίθετο, για την πλειονότητα των ατόμων με αυτοάνοση νόσο, ο κίνδυνος επιπλοκής από μόλυνση είναι πολύ υψηλότερος από τον παρατηρούμενο ΄εφηβικό’ κίνδυνο που οφείλεται σε οποιοδήποτε από τα εμβόλια Covid», λέει ο Poland.

Ο Hanaway συμφωνεί, προσθέτοντας ότι «H πιθανότητα μόλυνσης από SARS-CoV-2 να οδηγήσει σε σύνδρομο μετά το Covid-19 (παρατεταμένα συμπτώματα που υποφέρουν από τους λεγόμενους μεγάλους αποστολείς) είναι ακόμη περισσότερο λόγος για τα άτομα με αυτοάνοση νόσο να επιλέξουν τον εμβολιασμό.»

Είναι τα εμβόλια Covid-19 αποτελεσματικά για άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις;

Ο άλλος τομέας ανησυχίας: Μπορούν τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που βοηθούν τους αυτοάνοσους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να προκαλέσει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ένα εμβολιασμό κατά του Covid-19;

«Ίσως, λέει ο Poland. «Υπό κανονικές συνθήκες, τα εμβόλια [Moderna και Pfizer] είναι 95% αποτελεσματικά, οπότε περίπου το 5% δεν θα ανταποκριθεί», λέει. «Αυτός ο αριθμός είναι πιθανόν να είναι υψηλότερος σε άτομα με ανοσοκατασταλτικά.»

«Σε κάποιο υποσύνολο των αυτοάνοσων διαταραχών, δεν έχετε αρκετή ανοσοαπόκριση στα εμβόλια, αλλά αυτό δεν ισχύει σε γενικές γραμμές», προσθέτει ο Hasni. Σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τον τύπο της νόσου, είτε είναι ενεργός είτε σε ύφεση και, το πιο κρίσιμο, το είδος των φαρμάκων που λαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον Hasni, συγκεκριμένα τρία φάρμακα μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματική ανταπόκριση στο εμβόλιο:

  • Το Rituximab είναι ένα κυτταροτοξικό φάρμακο που σκοτώνει Β κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό αντισωμάτων. Γενικά χορηγείται με έγχυση μία φορά κάθε έξι μήνες. «Εάν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου για δύο έως τέσσερις εβδομάδες και να δώσουμε το εμβόλιο σε αυτό το παράθυρο, ένα άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει αρκετή ανοσία», λέει ο Hasni.
  • Η Μεθοτρεξάτη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλαπλών παθήσεων, συνήθως ρευματοειδούς αρθρίτιδας και χορηγείται εβδομαδιαίως. Εάν μπορεί να κρατηθεί για δύο εβδομάδες πριν από τη χορήγηση του εμβολίου και άλλες δύο εβδομάδες μετά, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση, αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο, λέει ο Hasni. «Αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι δυνατό αν ένας ασθενής έχει φλεγμονή. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να συνεχίσετε να χορηγείτε το εμβόλιο, απλά μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ελπίζετε.»
  • Η Πρεδνιζόνη ή άλλα στεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως σε μια σειρά αυτοάνοσων καταστάσεων και μπορούν να αμβλύνουν την ανοσοαπόκριση σε υψηλές δόσεις. «Εάν κάποιος έχει 7,5 χιλιοστόγραμμα ή περισσότερο καθημερινή Πρεδνιζόνη, η ανταπόκρισή του μπορεί να μην είναι τόσο καλή», λέει ο Hasni. «Εάν είναι λιγότερο από αυτό, συνήθως δεν είναι πρόβλημα.»
Το Εμβόλιο COVID-19 Είναι και.. ..Χαλάλ.. - MUIS: Επιτρέπεται για Μουσουλμανική Χρήση, η Διατήρηση της Ζωής Είναι το Βασικό Μέλημα
Το 30% του Πληθυσμού στο Ισραήλ και το 20% στα ΗΑΕ Έχουν Εμβολιαστεί, και Σημειώνουν Νέο Υψηλό Ρεκόρ Κρουσμάτων!

Καθώς οι κλινικοί γιατροί και οι ερευνητές συλλέγουν περισσότερα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω συστάσεις σχετικά με διαφορετικά σχήματα δοσολογίας εμβολίων ή για τα νέα εμβόλια.

«Η γενική μου σύσταση είναι να χορηγείται το εμβόλιο», λέει ο Hasni. «Ακόμα κι αν μπορεί να μην αποκτήσετε πλήρη προστασία, ίσως είναι ακόμα καλύτερο να το πάρετε παρά να μην την αποκτήσετε.»

Όταν χορηγείται το εμβόλιο, ο Hanaway συμβουλεύει τον κόσμο να μην προσπαθεί να «πολεμήσει (αποβάλλει με το ζόρι)» τυχόν συμπτώματα ή παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά. «Εάν αισθάνεστε ζάλη, κόπωση, πυρετό χαμηλού βαθμού, αυτό είναι το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα που ανταποκρίνεται κατάλληλα», εξηγεί. «Αφήστε το σώμα να έχει την ανοσολογική αντίδραση – αυτό θα σας δώσει προστασία.»

Δείτε Επίσης:

Οι 7 Κυριότεροι Λόγοι για τους Οποίους Πολλοί Άνθρωποι Βγαίνουν Θετικοί στον Covid-19 Μετά τον Εμβολιασμό

Καλιφόρνια: Παύση στη Χρήση των Εμβολίων της Moderna – «Υψηλότερος ο Αριθμός Πιθανών Αλλεργικών Αντιδράσεων από το Συνηθισμένο»

Δρ. Pierre Kory στην Γερουσία ΗΠΑ: “Δεν Μπορώ να το Κάνω Άλλο Αυτό” – “Υπάρχει Φάρμακο […] Στη ΜΕΘ, Είναι Σχεδόν Αδύνατο να Σωθούν.” (Βίντεο)

ΗΠΑ: 55 Νεκροί και 24 Ανάπηροι Μετά το Εμβόλιο mRNA για τον Κορονοϊό

Θάνατος Μετά την Λήψη του Εμβολίου από Σύμπτωση;

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα