19.9 C
Athens
11.3 C
Washington
23.8 C
Melbourne
12.7 C
London
18.6 C
New York
23.5 C
Sydney
Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Ο Δρ. Κ. Φαρσαλινός Ξεμπροστιάζει τα Άθλια και Επικίνδυνα ellinika hoaxes

Δημοφιλέστερα

“Πόλεμο” έχει ανοίξει η ηλεκτρονική γωνιά της λασπολογίας και των fake news ellinika hoaxes στον Δρ. Κ. Φαρσαλινό. Κατόπιν άλλης μιας προσπάθειας παραπλάνησης του κοινού όπως έχουμε ανεφέρει και στο παρελθόν αμφισβήτησε την επιστημονική τεκμηρίωση του Δρ. Φαρσαλινού για θέματα αντιμετώπισης του κορονοϊού αλλοιώνοντας προηγούμενες δηλώσεις του με φθηνές ημιαλήθειες.. όπως συνηθίζει να χρησιμοποιεί ως μέθοδο για να στηρίζει τα fake news που επιχειρεί να διασπείρει κάθε φορά. Οι μισές αλήθειες είναι ακόμη πιο παραπλανητικές και επικίνδυνες από τα ψεύδη…

Διαβάστε την απάντηση του Δρ. Φαρσαλινού στα ellinika hoaxes:

Διαβάστε Επίσης: Ο Δρ. Δημήτρης Κούβελας για την Βρωμιά και την Επικίνδυνη Παραπληροφόρηση των ellinikahoaxes.gr που Κατηγορούνται για Συμμορία και Συκοφαντική Δυσφήμιση

“Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους, υπογεγραμμένη από τον κ. Στάμο Αρχοντή, οι Έλληνες fact checkers σχολιάζουν το χθεσινό μου ποστ.
https://www.ellinikahoaxes.gr/…/apantisi-schetika-me…/

Είναι προφανές πως δεν έχουν διαψεύσει ή διορθώσει τίποτα από το δικό μου κείμενο, διότι η τοποθέτησή μου ήταν ακριβέστατη, τεκμηριωμένη με παραπομπές, και πολύ προσεκτικά διατυπωμένη. Δυστυχώς όμως και πάλι δεν απέφυγαν κάποια (μικρής σημασίας αυτή τη φορά) λάθη.

1. Αμερικανικό Κολέγιο Ρευματολογίας.

Δεν υπάρχει νόημα να ασχοληθούμε ιδιαίτερα, αλλά αναγκάζομαι να το κάνω προς αποκατάσταση της ακρίβειας της πληροφορίας. Οι Έλληνες fact checkers κάνουν και ένα σημαντικό λάθος στο κείμενό τους, που καλό θα ήταν να διορθώσουν.

Τα Κολλέγια τα λέμε Κολλέγια, τις Εταιρίες τις λέμε Εταιρίες. Πολλές επιστημονικές ενώσεις/οργανισμοί φέρουν τον τίτλο «Κολλέγιο», που προφανώς η λέξη δεν αναφέρεται σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Παραδείγματα τέτοιων οργανισμών είναι το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών (Royal College of Physicians), το Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών (Royal College of Surgeons), το Ελληνικό ΚΟΛΛΕΓΙΟ Καρδιολογίας και το Αμερικανικό ΚΟΛΛΕΓΙΟ Καρδιολογίας (American College of Cardiology).

Οι Έλληνες fact checkers μας ενημερώνουν ότι «δεν αναφερόμαστε στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ως “Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας” (American College of Cardiology) ούτε στην Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ως “Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής” (American Academy of Pediatrics)».

Κάνουν ΛΑΘΟΣ όμως. Πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association – ΑΗΑ – https://www.heart.org/), που είναι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ επιστημονικός οργανισμός από το American College of Cardiology (ACC – https://www.acc.org/). Μάλιστα παρουσίασαν ως πηγή γι’ αυτό που είπαν παραπάνω ένα site που περιγράφει το American Heart Association, και ΟΧΙ το American College of Cardiology (https://archive.vn/eCjOg – εικόνα 1 στο κόκκινο τετράγωνο).

Pfizer: Η Ασφάλεια και Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων με τα Έως Τώρα Δεδομένα και οι Ανησυχίες για το Μέλλον

Όσο για την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μας παρουσιάζουν ένα link από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία που αναφέρουν τον οργανισμό ως Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία. Όμως, σε άλλο σημείο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, στις οδηγίες για τη χρήση μάσκας σε παιδιά για την πανδημία (https://e-child.gr/news/chrisi-maskas-sta-sxoleia/ – εικόνα 2 στο κόκκινο τετράγωνο), αναφέρεται ως Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Όποιος ψάξει στο google τον όρο «Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής» ή «Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία» θα βρει πάρα πολλά links.

Αν κάποιοι θέλουν να μεταφράσουν το Κολλέγιο σε Εταιρεία (ή Ένωση ή ότι άλλο νομίζουν), αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, και σίγουρα δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο. Τα Κολλέγια (ως επιστημονικοί οργανισμοί) είναι Κολλέγια.

Το θέμα κακώς μας απασχολεί τόσο πολύ, και περισσότερο δείχνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να «δικαιολογηθούν» πράγματα που δεν χρειάζονταν καν να δικαιολογηθούν.

Αυτή η προσπάθεια δυστυχώς οδήγησε σε λάθος, τη σύγχυση μεταξύ Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Στο δικό μου ποστ απλά έγραψα Αμερικανικό Κολλέγιο (όχι Εταιρεία) Ρευματολογίας, χωρίς να σχολιάσω κάτι περισσότερο. Αλλά να γράφεται ολόκληρο κείμενο και να μας παρουσιάζεται η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) ως το ίδιο με το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας (American College of Cardiology), αυτό σίγουρα δεν προάγει την έγκυρη πληροφόρηση.

Δείτε Επίσης: Ο Μόσιαλος σε Ρόλο.. Ανεμιστήρα.. της Λάσπης των ellinika hoaxes;

2. DNA εμβόλια έναντι εμβολίων ιών-φορέων (viral vector vaccines).

Πρόκειται για δύο διαφορετικές κατηγορίες εμβολίων. Αυτό δεν είναι απλά «τεχνικά σωστό», αυτό είναι ΤΟ ΣΩΣΤΟ. Άλλο DNA εμβόλια, άλλο εμβόλια ιών-φορέων, παρά τις ομοιότητες που ανέφερα στο προηγούμενο ποστ. Χαίρομαι που το αναγνωρίζουν. Δεν έχει καμία σημασία αν κάποιες πηγές (ακόμη και περιοδικά) συγχέουν τους όρους και δεν έχει νόημα ή «απλοποίηση» της ορολογίας όταν αυτή είναι λάθος. Επαναλαμβάνω τις 2 πηγές που ανέφερα χθες, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι διαφορετικές κατηγορίες.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4494200/ – εικόνα 3
https://www.sciencedirect.com/…/pii/S0024320520316799 – εικόνα 4

3. Στο θέμα των δηλώσεων του γνωστού καθηγητή, ήμουν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ.

Καμπότζη, Βιετνάμ, Ταϊλάνδη: Εκτόξευση Μολύνσεων Με την Έναρξη των Εμβολιασμών Όπως και σε Σεϋχέλλες, Μογγολία

Σημείωσα πως το εμβόλιο της AstraZeneca έχει απενεργοποιημένο ιό, όπως ανέφερε και ο ίδιος. Αυτό είναι πραγματικότητα, διότι είναι πράγματι απενεργοποιημένος (όχι εξασθενημένος) ιός. Και μάλιστα το ανέφερε παρά την ερώτηση του δημοσιογράφου που περιέγραφε άλλο σημείο της οδηγίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, που αναφέρονταν σε εμβόλια εξασθενημένων (ζωντανών) ιών, που είναι τελείως διαφορετική κατηγορία ιών). Ο καθηγητής ανέφερε ότι «Όταν η ιατρική κοινότητα δηλώνει ότι δεν είναι γνωστό, ουσιαστικά είναι μία ευθεία δήλωση ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή.».

Αυτή ήταν η δική του εκτίμηση, που δικαιολογούσε την προηγούμενη απάντησή του για το θέμα. Εγώ ανέφερα απλά με εισαγωγικά τα όσα είπε το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας, και ξεκαθάρισα (με κεφαλαία γράμματα και στο προηγούμενο ποστ) ότι ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. Ανέφερα μάλιστα 2 πιθανά σενάρια για την μελλοντική οδηγία, είτε να περιμένει δεδομένα για ανοσοκατασταλμένους ασθενείς είτε να δώσει οδηγίες χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα.

Ήμουν λοιπόν απόλυτα σωστός και δεν παραποίησα/τροποποίησα ούτε λέξη από όσα έχουν ειπωθεί. Τοποθετήθηκαν ως προς την ουσία της δήλωσης του καθηγητή όπως διευκρινίστηκε στην τελευταία του πρόταση (απενεργοποιημένος ιός), και αντί για τη δική του δήλωση πως «είναι μία ευθεία δήλωση ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτή τη στιγμή» (που είναι προσωπική του εκτίμηση), ανέφερα το γεγονός πως δεν έχουν συστήσει τίποτα.

Είναι δεδομένο πως δεν έχω τίποτα προσωπικό είτε με τους Έλληνες fact checkers ως οργανισμό, ούτε με κάποιο από τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτό. Αλλά δεν είναι πρέπον να προσπαθούν να βρουν αφορμές ώστε να διαψεύσουν κάποιους, πολύ επιλεκτικά, ενώ ταυτόχρονα κάνουν πως δεν βλέπουν ακραίες περιπτώσεις παραπληροφόρησης.

Απόδειξη ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί τους είναι ότι τους προσφέρω 2 ακραίες περιπτώσεις παραπληροφόρησης, πλήρως τεκμηριωμένες και με βιβλιογραφικές παραπομπές, και τους προσκαλώ να τις ελέγξουν και να τις δημοσιεύσουν.

Διαβάστε Επίσης: Το Επίσημο Έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που Απαγορεύει στους Ιατρούς να Μιλάνε για τον Κορονοϊό

1. Στις 5 Μάϊου 2020, καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν, και μάλιστα αυξάνουν κατά 13 φορές τον κίνδυνο λοίμωξης.
https://www.ethnos.gr/…/103785_kathigitis…

Κορονοϊός: Έκτακτη Σύσκεψη από την "5άδα της Επιτυχίας" στο Μαξίμου - Σκληρό Lockdown Τύπου Μαρτίου στο Τραπέζι - Κλειστά Σχολεία και Χωρίς Click Away

Το βίντεο έχει ανέβει στο Facebook από διάφορους λογαριασμούς και χρήστες, είτε αυτούσιο είτε ως απόσπασμα σε βίντεο για τη μάσκα (έχω ήδη συλλέξει κάποια links).
Αναφέρθηκε μάλιστα σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί και ανευρίσκεται στο διαδίκτυο και που δείχνει ότι αυξάνεται 13 φορές ο κίνδυνος λοίμωξης του αναπνευστικού σε σχέση με τη χρήση χειρουργικής μάσκας, και 8 φορές σε σχέση με το να μην φοράμε τίποτα (δείτε βίντεο στο 2:20 – https://www.youtube.com/watch?v=XrcAHkr0OJQ).

Η πληροφορία είναι ανακριβής.

Η μελέτη στην οποία αναφέρεται δημοσιεύτηκε το 2015 στο BMJ Open και πραγματοποιήθηκε σε 14 νοσοκομεία στο Βιετνάμ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4420971/

Η μελέτη έγινε σε νοσοκομεία (hospital wards) και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες.

Α. Συνεχή χρήση ρήση χειρουργικής μάσκας κατά βάρδια.

Β. Συνεχή χρήση υφασμάτινης μάσκας κατά τη βάρδια.

Γ. Συνήθης πρακτική που ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ τη χρήση μάσκας, όπως έκρινε ο καθένας κατά τη βάρδια του (“usual practice, which included mask wearing”) – ομάδα ελέγχου.

Η μελέτη βρήκε πράγματι 13 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο γριπώδους συνδρομής (influenza like illness) σε σύγκριση με τη χρήση χειρουργικής μάσκας. Βρήκε επίσης 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο γριπώδους συνδρομής από τη χρήση υφασμάτινης μάσκας σε σύγκριση με τη συνηθισμένη πρακτική, που ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ τη χρήση μάσκας.

Μάλιστα, οι συγγραφείς αναφέρουν υψηλή χρήση μάσκας στην ομάδα ελέγχου, κυρίως χειρουργικής μάσκας ή συνδυασμού χειρουργικής και υφασμάτινης μάσκας. Έτσι, αναφέρουν πως δεν μπορούν να διαπιστώσουν αν η υφασμάτινη μάσκα είναι αιτιολογικά υπεύθυνη για τα ευρήματα (αν η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο) ή αν απλά η ομάδα ελέγχου προστατευόταν από τη χρήση (χειρουργικής κυρίως) μάσκας (“Owing to a very high level of mask use in the control arm, we were unable to determine whether the differences between the medical and cloth mask arms were due to a protective effect of medical masks or a detrimental effect of cloth masks.”).

Η πληροφορία και τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν είναι αναληθή. Δεν προκύπτει ότι η υφασμάτινη μάσκα είναι χειρότερη από το να μην φοράμε τίποτα, διότι η μελέτη που αναφέρθηκε αφορούσε τη σύγκριση μεταξύ υφασμάτινης μάσκας της συνηθισμένης πρακτικής, που συμπεριελάμβανε τη χρήση μάσκας (και μάλιστα σε σημαντικό ποσοστό).

Αλμπερτ Μπουρλά: Γιατί Δεν Έχει Κάνει Ακόμη το Εμβόλιο

Διαβάστε Επίσης: Τα Δόλια ellinika hoaxes Συνεργάζονται με την Τουρκία, Στηρίζουν Αζέρους και «Διαψεύδουν» τους Αρμένιους!

2. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2020 αναφέρθηκε από ιατρό μέλος της επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας ότι η τελευταία μελέτη σε παιδιά που έγινε στη Σιγκαπούρη (η δημοσίευση έγινε πριν 4 ημέρες, είπε), έδειξε ότι τα παιδιά που ήταν μέσα στις αίθουσες με μάσκες αλλά και όσα έτρεξαν με μάσκες (η μελέτη έγινε σε 2 ομάδες) δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.
Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=ucfi-RzQGTA (2:21).

Το βίντεο υπάρχει ακόμη στο Facebook χωρίς να έχει χαρακτηριστεί ως false information. Αλλά και στις περιπτώσεις που έχει χαρακτηριστεί ως false information, δεν αναφέρεται τίποτα για τη συγκεκριμένη μελέτη της Σιγκαπούρης. Δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραπληροφόρησης της ιατρού που αναφέρει τη συγκεκριμένη μελέτη.

Καμία μελέτη χρήσης μάσκας σε παιδιά από τη Σιγκαπούρη δεν είχε δημοσιευτεί 4 ημέρες νωρίτερα (δηλαδή στις 6 Σεπτεμβρίου 2020).

Η μελέτη που από τη Σιγκαπούρη που αφορούσε τη χρήση μάσκας σε παιδιά πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του 2016, κατατέθηκε στην πλατφόρμα clinicaltrials.gov στις 17 Αυγούστου 2017 (https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03252574) και δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2019 (https://www.nature.com/articles/s41598-019-55451-w).

Η μελέτη εξέτασε τη χρήση μάσκας με υποβοηθούμενο με ανεμιστήρα (τροφοδοτούμενο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου) σύστημα εκπνοής, σύστημα που διευκολύνει την έξοδο του εκπνεόμενου αέρα. Η μάσκα αυτή είναι ακατάλληλη για χρήση κατά την πανδημία COVID-19 διότι δεν εξυπηρετεί τον σκοπό χρήσης της μάσκας, που είναι να εμποδίζουμε την έξοδο σταγονιδίων προς το περιβάλλον κατά την εκπνοή.

Αντίθετα, η μάσκα αυτή διευκολύνει τη μεταφορά σταγονιδίων στο περιβάλλον μέσω του ανεμιστήρα. Η μάσκα αυτή είναι κατάλληλη ΜΟΝΟ για προσωπική προστασία και είναι εντελώς ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για ελάττωση του ιικού φορτίου στο περιβάλλον.

Η μελέτη επίσης δεν προσφέρει καμία πληροφορία για την ασφάλεια της υφασμάτινης μάσκας στα παιδιά διότι δεν εξέτασε τη χρήση υφασμάτινης μάσκας.

Η πληροφορία και τα συμπεράσματα που παρουσιάστηκαν είναι αναληθή. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε 3,5 χρόνια πριν την πανδημία, δημοσιεύτηκε λίγους μήνες πριν την πανδημία (και όχι 4 ημέρες πριν τις δηλώσεις στο τηλεοπτικό δελτίο – δηλαδή στις 6 Σεπτεμβρίου 2020), και αφορούσε μάσκες ακατάλληλες για χρήση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ιατροδικαστής Απ. Ακριβούση: «Δεν Υπάρχει Επίσημη Ανακοίνωση του ΠΟΥ για Γονιδίωμα του Sars-Cov-2 - Δεν Έχει Απομονωθεί ο Ιός - Δεν Πληρούνται τα 4 Κριτήρια του Koch!»

Δείτε Επίσης: Ελληνική Δικαιοσύνη: Αθώοι 3 Έλληνες Πολίτες για Παραβίαση της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1/2-1-2021), που Αναφέρεται στην Απαγόρευση Κυκλοφορίας και στη Χρήση Μάσκας!

Στο ίδιο βίντεο υπάρχει και δήλωση ότι η μάσκα είναι ασφαλής επειδή τα μόρια οξυγόνου είναι μικρότερα από το μέγεθος των πόρων της μάσκας. Είναι προφανέστατα αναληθής και παραπλανητική η δήλωση και η πληροφορία διότι η ασφάλεια της μάσκας δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το μέγεθος των μορίων του οξυγόνου και των πόρων της μάσκας. Για να μην μακρηγορήσω περισσότερο, δεν θα επεκταθώ εδώ, μπορεί ο καθένας να το ψάξει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οι δύο αυτές περιπτώσεις, που τις παρουσιάζω πλήρως τεκμηριωμένες και τις προσφέρω (χωρίς να ζητώ καμία αναφορά στο όνομά μου) στους Έλληνες fact checkers για να τις ελέγξουν και να τις δημοσιεύσουν στην ιστοσελίδα τους, αποτελούν απόδειξη ότι δεν έχω τίποτα προσωπικό εναντίον τους. Και τα δύο περιστατικά παραπληροφόρησης έχουν αναδημοσιευτεί στο Facebook.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η αποκατάσταση της αλήθεια και ο εντοπισμός και χαρακτηρισμός της παραπληροφόρησης γίνονται επιλεκτικά, ή αν πράγματι σέβονται τον ρόλο τους και λειτουργούν αξιοκρατικά και υπεύθυνα απέναντι σε κάθε παραπληροφόρηση.

Δεν αμφισβητώ τίποτα, απλά η υπευθυνότητα και η αμεροληψία αποδεικνύονται στην πράξη.

Περιμένουμε λοιπόν να επιδείξουν σε αυτή την περίπτωση την αξιόπιστη και αμερόληπτη προσέγγισή τους απέναντι στην αλήθεια.

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.”

Δείτε την ανάρτηση:

Δείτε Επίσης:

Ο Δρ. Δημήτρης Κούβελας για την Βρωμιά και την Επικίνδυνη Παραπληροφόρηση των ellinikahoaxes.gr που Κατηγορούνται για Συμμορία και Συκοφαντική Δυσφήμιση

Το Επίσημο Έγγραφο του Υπουργείου Υγείας που Απαγορεύει στους Ιατρούς να Μιλάνε για τον Κορονοϊό

Ελληνική Δικαιοσύνη: Αθώοι 3 Έλληνες Πολίτες για Παραβίαση της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1/2-1-2021), που Αναφέρεται στην Απαγόρευση Κυκλοφορίας και στη Χρήση Μάσκας!

Τα Δόλια ellinika hoaxes Συνεργάζονται με την Τουρκία, Στηρίζουν Αζέρους και «Διαψεύδουν» τους Αρμένιους!

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα