19.2 C
Athens
23.3 C
Washington
25.9 C
Melbourne
14.9 C
London
17.8 C
New York
15.6 C
Sydney
Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Πανηγυρίζει.. η Κυβέρνηση για τις Ανύπαρκτες Κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Τουρκία. Έτοιμη δηλώνει η ΕΕ για Ανάπτυξη Συνεργασίας με την Άγκυρα!

Δημοφιλέστερα

Ένα νέο «Βατερλό» είχε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες καθώς στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν υπήρξε καμία κύρωση στην Τουρκία, ούτε καν εμπάργκο όπλων!

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε ούτε το ελάχιστο, να αναφερθεί ο χώρος ή μέρος του χώρου που κάνει έρευνες το Όρουτς Ρέις ως «ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Μάλιστα το τελικό κείμενο ήταν χειρότερο κι από τα προσχέδιο που κυκλοφορούσε λίγες ώρες πριν τη σύνοδο και προέβλεπε, την εξουσιοδότηση του Συμβουλίου να εξετάσει άμεσα την επέκταση των υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που τώρα πάει για τον Μάρτιο του 2021, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν η συνήθης «σκληρή γλώσσα», καθώς η ΕΕ δηλώνει έτοιμη για ανάπτυξη συνεργασίας με την Άγκυρα!

Μήνυμα Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου σε Άγκυρα Ότι η Ελλάδα δεν Εκβιάζεται

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του πλοίου Ορούτς Ρέις και επιμένει στη συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για την ανάπτυξη συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δείξει ετοιμότητα να προωθήσει γνήσια συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη μέλη και να επιλύσει διαφορές μέσα από τον διάλογο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προχωρήσει σε επιπλέον καταχωρήσεις προσώπων, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυστρία: Αναστολή Εμβολιασμών AstraZeneca - Ερευνάται ο Θάνατος Ενός Ατόμου και οι Παρενέργειες σε Άλλο Ένα

Παράλληλα, «καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μέρκελ

Ζητεί ακόμη από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει ως προς την πρόταση για την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Αυτή η «ατζέντα θα μπορούσε να εκταθεί στα πεδία της οικονομίας, του εμπορίου, επαφές ατόμων, υψηλού επιπέδου διάλογο και συνεχή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης». Ταυτόχρονα, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να συνεχίσει να χορηγεί οικονομική βοήθεια στους Σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες που φιλοξενούνται στην Τουρκία» και «η συνεργασία» με την κυβέρνηση στην Άγκυρα «για την υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη-μέλη» και «τη μάχη εναντίον των δικτύων διακινητών μεταναστών».

Οι Πανηγυρισμοί της Κυβέρνησης

H κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πανηγυρίζουν για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν!

Τουρκία: Συνελήφθη ο «Πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας - Συλλήψεις Απόστρατων Ναυάρχων

Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές πανηγυρίζουν και χαρακτηρίζουν ως «κυρώσεις» ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να προσθέσει κι άλλα πρόσωπα στον κατάλογο περιοριστικών μέτρων που αφορούν τις… τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ!

Μόνο που εκτός του ότι αυτές οι «κυρώσεις» αφορούν αποκλειστικά την Κύπρο και δεν έχουν καμία σχέση με τις τουρκικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν από τον… Νοέμβριο του 2019 και προβλέπουν την απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων όσων προσώπων βρίσκονται στη λίστα.

WikiLeaks: Ο ΣΕΑ του Μητσοτάκη Θ.Ντόκος Δείχνει με Έκθεση στην Τουρκία το Πώς θα Μπουν Στην ΕΕ - Εθνική Προδοσία

«Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά. Αυτό έκανε και σε αυτό το Συμβούλιο. Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», τόνισαν κυβερνητικές προσπαθώντας να καλύψουν το Βατερλό στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κείμενο των συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις (σσ. δεν αποφάσισε καμία κύρωση) κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας». (Σσ. στο προσχέδιο προβλέπονταν η άμεση εξέταση της επέκτασης του πεδίου των “κυρώσεων” και όχι τον… Μάρτιο του 2021)

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, «η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής».

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα