13.3 C
Athens
8.9 C
Washington
23.6 C
Melbourne
15 C
London
14.4 C
New York
23.3 C
Sydney
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Το Μαξίμου σε Εκλογικό Πανικό – Δυσβάσταχτο το Πολιτικό Κόστος από Πανδημία, Λιγνάδη, «Μήδεια» και Ελληνοτουρκικά – Όλα “Βλέπουν” Μάιο

Δημοφιλέστερα

Συναγερμός για εκλογές ακόμη και εντός του Μαΐου έχει σημάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στο κυβερνητικό στρατόπεδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μια σειρά από λόγους -αλλά και αδιέξοδα- φαίνεται ότι έχουν θέσει επί τάπητος θέμα αναπροσαρμογής της στρατηγικής από το Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να «προλάβει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις εξελίξεις και τη διαφαινόμενη αλλαγή του τοπίου μετά το καλοκαίρι.

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να εξακολουθούν να καταγράφουν προβάδισμα -έστω σταδιακά μειούμενο- της Νέας Δημοκρατίας, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των ΜΜΕ να δρα υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση, αλλά, όπως όλα δείχνουν, ο πολιτικός χρόνος πυκνώνει δραματικά.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου δέχτηκε αλλεπάλληλα πλήγματα από τους χειρισμούς σε κρίσιμα μέτωπα που συσσωρεύουν μεγάλο επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος.

Από την οφθαλμοφανή πλέον αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και τα απανωτά lockdown έως υποθέσεις όπως αυτή με την ήδη προφυλακισμένο Δημήτρη Λιγνάδη και τον σάλο για την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, οι πληγές ανοίγουν η μία μετά την άλλη και παραμένουν χαίνουσες. Αν σε όλα αυτά προστεθούν και οι απανωτές γκάφες του επιτελικού κράτους σε θέματα που έχουν να κάνουν, π.χ., με τις θεομηνίες (Μήδεια), τότε εδραιώνεται η εικόνα ότι μέρα με τη μέρα «χάνεται η μπάλα» στην κυβέρνηση και είναι θέμα χρόνου η διάλυση να μεταλλαχθεί σε αποσύνθεση.

Βουλή - Κ.Βελόπουλος: «Όσοι Προωθείτε τον Υποχρεωτικό Εμβολιασμό Βγάλτε τα Πιστοποιητικά σας να τα Δω [...] Είσαστε 158 και Σηκωθήκατε 2 Μπολιασμένοι!» (Βίντεο)

Βεβαίως, καταβάλλεται έντονη προσπάθεια είτε εξωραϊσμού των αποτυχιών είτε μετατόπισης του ενδιαφέροντος, όπως συμβαίνει με την αξιοποίηση του θέματος Κουφοντίνα, για το οποίο μάλιστα εμφανίζεται ως «χορηγός επικοινωνίας» της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με δηλώσεις στελεχών του, όπως ο Θοδωρής Δρίτσας, όσο και με την ενοχική στάση της ηγεσίας του.

Η Αττική στα Πρόθυρα Πλήρους Απαγόρευσης Κυκλοφορίας

Κίνηση υψηλού ρίσκου και απελπισίας από Μητσοτάκη, που βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία

Όλα αυτά όμως θεωρούνται βραχυπρόθεσμης απόδοσης και όσο και αν συγκεντρώνουν τώρα το ενδιαφέρον, δεν αρκούν για να καλύψουν τα προβλήματα που έρχονται ολοταχώς. Άλλωστε, ακόμη κι αυτές οι ευνοϊκές ως προς την πρόθεση ψήφου μετρήσεις δεν μπορούν να μην αποτυπώσουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, είτε για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του κορωνοϊού είτε για τους χειρισμούς σε κορυφαία θέματα ηθικής στον δημόσιο βίο, με αφορμή την υπόθεση του Εθνικού Θεάτρου.

Βλέποντας ότι -ανεξαρτήτως της κατάστασης που επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης- η κλεψύδρα άρχισε να γυρίζει ανάποδα για την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει, κατά τις πληροφορίες, να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία, όσο ακόμη παραμένει συγκριτικά ευνοϊκή για τον ίδιο και το κόμμα του. Η επιλογή του Μαΐου ως πιθανού χρόνου για να στηθούν οι πρόωρες κάλπες συνδέεται, μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό με το σχέδιο να αξιοποιηθεί η κλιμάκωση της διαδικασίας των εμβολιασμών.

Αν και η διενέργεια εκλογών διαρκούσης της πανδημίας κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κίνηση έσχατου πολιτικού οπορτουνισμού και απόλυτης ανευθυνότητας, το κυβερνητικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται ότι εκτιμά πως, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα και προοιωνίζονται από το φθινόπωρο οι εξελίξεις, δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία από να οδηγηθούν οι Έλληνες στις κάλπες παράλληλα με την προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Εσάς Σας Φαίνεται Καλά Αυτός;; Η Συνέντευξη που Έδωσε στον Alpha (Βίντεο)

Η κλιμάκωση της επικοινωνιακής -και ιδιαίτερα δαπανηρής και κοστοβόρας για τους φορολογουμένους, όπως έχει αποδειχθεί έως τώρα- καμπάνιας εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει και το ανάλογο περιβάλλον, ώστε οι εκλογές να γίνουν υπό το κλίμα ότι κλείνει (επιτυχώς) ο κύκλος της υγειονομικής περιπέτειας και ότι με την ανανέωση της λαϊκής εντολής η χώρα επανέρχεται στην κανονικότητα.

Εστίαση: Οι Επιχειρηματίες Μάζεψαν τα Κλειδιά για τον Ευτελή Άδωνι Γεωργιάδη σε Αθήνα, Πύργο, Πάτρα και Λάρισα - Ξεσήκωσε την ΠΟΕΣΕ και Όλη την Ελλάδα

Πίσω από αυτή την πολιτική ευωχία, όμως, είναι ευδιάκριτη η ανησυχία, που τείνει να πάρει τη μορφή πανικού, για τις πραγματικές παρενέργειες που η διετής διακυβέρνηση της Ν.Δ. (με όλα τα έκτακτα, αλλά και τα κανονικά προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει) προκαλεί, σε μεσοπρόθεσμο κυρίως επίπεδο, στην κοινωνία και την οικονομία.

Τρέχουν να προλάβουν τα όσα έρχονται…

Κατά τη διάρκεια του «πολέμου», όπως τον είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, με τον κορονοϊό, πολλά κρύφτηκαν κάτω από το χαλί και είναι ούτως ή άλλως θέμα χρόνου να βρουν πάλι στην επιφάνεια. Αυτό ισχύει φυσικά και για την εσωκομματική κατάσταση στη Ν.Δ., η οποία δεν είναι η καλύτερη. Αντιθέτως, οι διεργασίες δεν έχουν σταματήσει να συντελούνται σε όλα τα επίπεδα, σε συνδυασμό με τον αναβρασμό και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε μεγάλο τμήμα της κομματικής βάσης.

Παρά τους διθυράμβους και τους δημόσιους πανηγυρισμούς, το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται πως, όταν καθίσει ο κουρνιαχτός της πανδημίας, θα απελευθερωθούν και πολλές φυγόκεντρες δυνάμεις στο πολιτικό, κοινωνικό, αλλά και το εσωκομματικό πεδίο. Άλλωστε, τα πράγματα στην οικονομία δείχνουν και στον πιο αδαή ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν θα είναι δραματικοί για την αγορά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Σαμαρικοί: Ο Μητσοτάκης θα Καταντήσει την Χώρα Άντρο Μπαχαλάκηδων - Σ. Δημητριάδης για ΝΔ και Κουφοντίνα: «Όταν Έχεις Αποτύχει Παντού και για Αντιπερισπασμό Αφήνεις Κάποιον να Πεθάνει, ΔΕΝ Υπάρχουν Λόγια»

Η κυβέρνηση μπορεί να προβάλλει ως… επιτυχία το ότι τελικά η ύφεση για το 2020 κυμάνθηκε κάτω από το 10%, όπως μπορεί επίσης να ποντάρει στην «προίκα» των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δημιουργήσει προσδοκίες, αλλά ο οικονομικός και εργασιακός Αρμαγεδδών ήδη έχει αρχίσει να δρομολογείται πάνω στα «ερείπια» της πανδημίας.

Σαμαρικοί: Ο Μητσοτάκης θα Καταντήσει την Χώρα Άντρο Μπαχαλάκηδων - Σ. Δημητριάδης για ΝΔ και Κουφοντίνα: «Όταν Έχεις Αποτύχει Παντού και για Αντιπερισπασμό Αφήνεις Κάποιον να Πεθάνει, ΔΕΝ Υπάρχουν Λόγια»

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προλάβει και τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα τα Ελληνοτουρκικά, τα οποία αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα και για το εσωτερικό της Ν.Δ., δεδομένου ότι η πολιτική του διαλόγου και του συμβιβασμού, έτσι όπως δρομολογείται με την Άγκυρα, απειλεί να φέρει πολλά απρόοπτα και στους υπάρχοντες κομματικούς και εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων.

Με τη σαφή κατεύθυνση που έχει πάρει άλλωστε ο πρωθυπουργός για τη μετάλλαξη της Ν.Δ. σε ένα περισσότερο «κεντρώο» και λιγότερο «κεντροδεξιό» κόμμα, η λήξη της πανδημίας ως κυρίαρχο θέμα αναμένεται να τροφοδοτήσει κι άλλο τις ζυμώσεις στον «δεξιό» της Ν.Δ. χώρο, ο οποίος, όπως φαίνεται, διευρύνεται και μεγαλώνει κι άλλο. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας που ωθούν τον κ. Μητσοτάκη προς τις γρήγορες κάλπες, αφού θέλει η «επόμενη ημέρα» να τον βρει σε θέση πολιτικής ισχύος, δεδομένου ότι οι εκλογές θα έχουν γίνει με την απλή αναλογική και ο πιθανός δεύτερος γύρος θα είναι και ο πιο «άγριος»…

Δείτε Επίσης:

Γ. Σγουρός για την Υπουργοποίηση της Άννας Διαμαντοπούλου: «Από το να Πας στον ΟΟΣΑ, να Βρεθείς στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, Αυτό μου Φαίνεται σαν Θέση… Εργασίας!» (Βίντεο)

Η Ελλάδα Κατά τον Μητσοτάκη και την Αγγελοπούλου Γιορτάζει τα 200 Χρόνια με.. το Μπαγκλαντές;;

Σαμαρικοί για Μητσοτάκη: Θα Φύγει με Ελικόπτερο και Δεν Ξέρουμε αν θα Βρει Πιλότο

Ενοχλούν οι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ – Απέσυραν Σήμερα την Προστασία του Γιώργου Τράγκα – Φοβάται ότι Κύκλοι στο Μαξίμου Σχεδιάζουν την Δολοφονία του Μετά το Συμβάν με τα Αυτοκίνητα με Κουκουλοφόρους που Περικύκλωσαν το Τετράγωνο της Οικίας που Μένει (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Facebook Comments Box

Μητσοτάκης: Διαψεύδει τα Σενάρια Ανασχηματισμού και Εκλογών

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα

Facebook Comments Box