Ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα του κόσμου είναι οι θερμοπίδακες, γνωστοί με το όνομα Geyser. Πρόκειται για ένα είδος θερμών πηγών που εκρήγνυνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτοξεύοντας στήλες βραστού νερού στην ατμόσφαιρα, οι οποίες μπορούν πραγματικά να φτάσουν σε πολύ μεγάλο ύψος.

Η Ισλανδία είναι μια από τις τρεις χώρες που κρατά τα ηνία σε αυτό το εξαίρετο γεωμορφολογικό φαινόμενο, χαρίζοντας μάλιστα και την ονομασία Geyser από τον έναν και μεγαλύτερο όλων, τον Great Geyser, σε όλους τους θερμοπίδακες του κόσμου. Στην τοπική γλώσσα ερμηνεύεται ως «αναβλύζων με ορμή» και η ονομασία αυτή ταιριάζει απόλυτα με αυτό που αντικρίζουν τα μάτια χιλιάδων ανθρώπων επισκέπτοντάς τον.

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο της Ισλανδίας

Μια τεράστια οπή στον βράχο διαμέτρου 8 μ. και βάθους 35 μ., γεμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κοχλάζον νερό που εκσφενδονίζει συνεχώς πυκνά νέφη ατμού που φτάνουν πολλές φορές σε ύψος 165 μ. Το εντυπωσιακό όμως είναι η συνέχεια, μιας και το νερό αυτό αναπηδά αιφνίδια από την οπή, σχηματίζοντας έναν γιγάντιο πίδακα ύψους 30 μέτρων από την κορυφή του οποίου ξεπηδούν μικρότερες κορυφές, πλησιάζοντας τα 85 μέτρα ύψος. Έπειτα η δύναμη του υποχωρεί και το μεγαλύτερο μέρος του νερού γυρνά εκεί από όπου ξεκίνησε, σαν να μην ξεπήδησε ποτέ.

 Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Πηγή: travel-inspiration