Στη σημασία της Ελλάδας για την ενεργειακή, αλλά και τη στρατιωτική ασφάλεια, αναφέρεται σε ρεπορτάζ η ιστοσελίδα taggeschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης. 

Στον απόηχο της επίσκεψης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, εστιάζει στον αναβαθμισμένο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ελλάδα στο πεδίο της ενέργειας και της ασφάλειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επιτάχυνση της παραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να παίξει «αποφασιστικό ρόλο» δεδομένου ότι από εκεί διέρχονται αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου αλλά και στην προοπτική του EastMed. 

«Ο αγωγός EastMed αρχικά προοριζόταν να μεταφέρει φυσικό αέριο, αργότερα υδρογόνο, από τη Μέση Ανατολή μέσω Κύπρου και Κρήτης στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο το έργο θα ήταν κερδοφόρο. Πλέον ο EastMed θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντικαταστήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία – τουλάχιστον αυτή είναι η ελπίδα» παρατηρεί το ρεπορτάζ.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής σημασίας της Ελλάδας. «Η Ελλάδα δεν αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία μόνο ως προς διασύνδεση Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής από πλευράς ενέργειας, αλλά και στρατιωτικά». Ειδικά μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία για τις ΗΠΑ «η Τουρκία δεν θεωρείται αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα θεωρείται ως αξιόπιστη εναλλακτική».
 

Πηγή: DW – Δήμητρα Κυρανούδη