Ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, ιδρυτής της Red Bull πέθανε σε ηλικία 78 ετών

Ο Ντίτριχ Μάτεσιτς, διάσημος για την ίδρυση της εταιρείας ενεργειακών ποτών Red Bull, πέθανε σε ηλικία 78 ετών το Σάββατο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. Ωστόσο, ο Μάτεσιτς ίδρυσε επίσης ένα τηλεοπτικό κανάλι που είναι δημοφιλές στους δεξιούς και τους αντιεμβολιαστές.

Ο Μάτεσιτς ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστρίας, με την περιουσία του να εκτιμάται σε πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία στην ίδρυση της οποίας συνέβαλε, η Red Bull, ήταν περισσότερο γνωστή για τη χρηματοδότηση του αθλητισμού, ενώ ο ίδιος στήριξε το ServusTV, έναν σταθμό που συνδέεται με το κίνημα “Querdenker”.

«Ο Ντίτριχ Μάτεσιτς δημιούργησε μια παγκοσμίως γνωστή και επιτυχημένη εταιρεία από την Αυστρία, αλλά μαζί του έφυγε από τη ζωή και ένας μεγάλος υποστηρικτής της εγχώριας κορυφής και των ακραίων σπορ», εξήγησε ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Χέμπερτ Κικλ εξήρε τη «μεγάλη κοινωνική του δέσμευση και τη βαρύνουσα συμβολή του στην ποικιλομορφία των μέσων ενημέρωσης στην Αυστρία».

Λιγότερο γνωστός εκτός Αυστρίας, ο Μάτεσιτς απέκτησε το 2007 το Salzburg TV, έναν παραπαίοντα τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος στη συνέχεια μετονομάστηκε σε ServusTV. Η εξαγορά δεν θα ήταν η τελευταία του κίνηση.

«Με τον Ντίτριχ Μάτεσιτς πεθαίνει ο επικεφαλής, ο χρηματοδότης, ο πραγματικός διευθυντής προγράμματος και το σημαντικότερο κοινό μιας αυτοκρατορίας μέσων ενημέρωσης αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», έγραψε η αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Αλλά με την παγκόσμια πανδημία COVID-19, το πρόσωπο του ServusTV άλλαξε. «Το επίκεντρο των πολιτικών εκπομπών του ServusTV ήταν και είναι η πανδημία του κορωνοϊου», εξήγησε ο ερευνητής επικοινωνίας Γιάκομπ-Μόριτζ Έμπερλ.

Ενώ η εμβέλεια του τηλεοπτικού σταθμού του Μάτεσιτς αυξήθηκε, απευθυνόταν όλο και περισσότερο σε τηλεθεατές που υποστήριζαν θεωρίες συνωμοσίας. Μια έρευνα του 2021 από το πανεπιστήμιο της Βιέννης διαπίστωσε ότι το 31% των τηλεθεατών του ServusTV πίστευε ότι ο Μπιλ Γκέιτς προκάλεσε την πανδημία για να αναγκάσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Το 35% επέκρινε τα κυβερνητικά μέτρα, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο των κανονικών τηλεθεατών.

Οι τηλεθεατές του ServusTV είχαν περισσότερες πιθανότητες για «υψηλότερα επίπεδα υποβάθμισης του COVID-19, πίστης σε θεωρίες συνωμοσίας, κριτικής των μέτρων περιορισμού [του COVID-19] και σκεπτικισμού για τα εμβόλια», κατέληξαν οι συντάκτες της έρευνας.

(Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)

Πηγή: euractiv.gr