Αναλαμβάνει προσωπικά την ενταξιακή αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο γγ Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα πείσει ο ίδιος τον πρόεδρο Ερντογάν να δώσει το πράσινο φως στην αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σύντομα θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητήσει με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την επικύρωση από την Άγκυρα των προσχωρήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται σε στενή επαφή με την Τουρκία και θα πάω στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη για να συναντηθώ ο ίδιος με τον Τούρκο πρόεδρο στο εγγύς μέλλον», δήλωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ημερομηνία του ταξιδιού αυτού.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες είναι πλέον αναγκασμένες να περιμένουν και να διαπραγματεύονται με την Άγκυρα.

Την περασμένη Πέμπτη (20 Οκτωβρίου), ο νέος πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Τουρκία για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο ομόλογό του.

«Δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία, αλλά θα συμβεί πολύ σύντομα», δήλωσε ο Κρίστερσον στον τηλεοπτικό σταθμό SVT, κάτι που επαναλήφθηκε την ίδια ημέρα από την τουρκική κυβέρνηση.

«Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας ζήτησε συνάντηση και ζήτησα από τους φίλους μας να κανονίσουν μια συνάντηση. Θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα μαζί του στη χώρα μας», δήλωσε ο Ερντογάν στην Daily Sabah.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε ότι το τουρκικό κοινοβούλιο δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών κρατών έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα έκδοσης της Άγκυρας.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Σουηδία συμφώνησε με την Τουρκία σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε την ένταξη της χώρας στη στρατιωτική συμμαχία, αφού ο πρόεδρος Ερντογάν απαίτησε πολλές φορές, μεταξύ άλλων, να παραδώσει η Σουηδία έως και 70 άτομα και να συνεχίσει να πουλάει όπλα στη χώρα του.

Ένα από τα αιτήματα της Τουρκίας είναι να δημιουργηθεί μεταξύ των χωρών ένας «δομημένος μηχανισμός συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

«Οι χώρες θα δημιουργήσουν έναν κοινό, δομημένο μηχανισμό διαλόγου και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων και μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών», αναφέρεται στη συμφωνία.

Παρά τη συμφωνία, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε να εμποδίζει τη διαδικασία, μπλοκάροντας την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών.

Η Ουγγαρία καθυστερεί επίσης την επικύρωση των προσχωρήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά η διαδικασία «βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του ουγγρικού Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή: euractiv.gr