Τέλος το ATP Cup, έρχεται το United Cup των 15 εκατ. ευρώ

Μερικοί από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, τόσο από το ανδρικό, όσο και από το γυναικείο Tour θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμμετάσχουν στο ολοκαίνουργιο και ιστορικό United Cup με χρηματικά έπαθλα 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και 500 βαθμούς στην κατάταξη σε ATP και WTA.

Το United Cup είναι ένα τουρνουά διπλό μικτό εθνικών ομάδων, που δημιουργήθηκε από τις ATP και WTA που θα περιλαμβάνει 18 ομάδες οι οποίες θα αγωνιστούν σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Αυστραλίας. Αναμφίβολα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το παγκόσμιο τένις καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ένα τουρνουά θα γίνει σε συνεργασία ATP και WTA, καθώς το…παρόμοιο Hopman Cup (1989-2019) διοργανωνόταν από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF).

Σύμφωνα με τους κανόνες του τουρνουά, οι 6 πρώτοι της κατάταξης σε ATP και WTA θα αποτελέσουν τις πρώτες 12 ομάδες που θα προκριθούν απευθείας στο πρώτο United Cup στην ιστορία. Κάτι που σημαίνει ότι Στέφανος Τσιτσιπάς και Μαρία Σάκκαρη θα πρέπει να θεωρούνται (εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου) εντός των 12 ομάδων.


if (agora && pameStoiximaPgs){
agora.remove();
}

Οι επόμενες 6 ομάδες (σύνολο 18) θα προκύψουν από την καλύτερη συνδυαστική κατάταξη ATP και WTA. Η καταληκτική ημερομηνία για την επιβεβαίωση της συμμετοχής των ομάδων είναι στις 7 Νοεμβρίου, η κλήρωση θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ το τουρνουά θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 29 Δεκεμβρίου – 8 Ιανουαρίου 2023, ενώ κάθε ομάδα θα έχει το δικαίωμα να έχει μέχρι 4 άνδρες και 4 γυναίκες.

Το τουρνουά των 11 ημερών θα διεξαχθεί στο Μπρισμπέϊν (Pat Rafter Arena), στο Περθ (RAC Arena) και στο Σίδνεϊ (Ken Roswell Arena). Κάθε πόλη θα φιλοξενήσει δύο ομίλους των τριών ομάδων-χωρών με σύστημα round-robin (όλοι παίζουν με όλους), ενώ κάθε tie θα περιλαμβάνει 5 αγώνες, δύο μονά ανδρών, δύο μονά γυναικών κι ένα διπλό μικτό.

Από το πρώτο United Cup δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής Ρωσία και Λευκορωσία, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

United Cup 2023

  • Ημερομηνία διεξαγωγής: 29/12-8/1
  • Ημερομηνία κλήρωσης: 10/12
  • Χρηματικά έπαθλα: 15 εκατομμύρια ευρώ
  • Βαθμοί ATP/WTA: 500
  • Χώρα-Πόλεις: Αυστραλία (Μπρισμπέιν-Περθ-Σίδνεϊ)
  • Αριθμός συμμετοχών-χωρών: 18
  • Σύστημα πρόκρισης: Οι πρώτοι 6 στην κατάταξη ATP και WTA θα συνθέσουν τις 12 χώρες που θα περάσουν απευθείας. Οι υπόλοιπες 6 θα προκριθούν βάσει καλύτερης συνδυαστικής κατάταξης ATP και WTA
  • Σύστημα διεξαγωγής: Κάθε πόλη θα φιλοξενήσει 2 ομίλους των 3ων ομάδων. Οι 6 πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στη φάση των πλέι-οφ. Εκεί θα παίξουν μεταξύ τους όπου και θα προκύψουν οι 3 ημιφιναλίστ μαζί με την καλύτερη ηττημένη (βάσει αποτελεσμάτων) από τα πλέι-οφ. Κάθε tie θα έχει 5 αγώνες (2 μονά ανδρών-2 μονά γυναικών-αγώνας διπλό μικτό).
  • Η Αυστραλία θα προκριθεί απευθείας στο τουρνουά είτε βάσει κατάταξης, είτε έχοντας κάρτα ελευθέρας (wc).
  • Εκτός United Cup θα βρεθούν Ρωσία και Λευκορωσία λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία.

Πηγή: Tennis24

Πηγή: sport24.gr