Μήλον της έριδος για την φινλανδική κυβέρνηση ο φόρος «εξόδου από τη χώρα»

Έξι μήνες πριν από τις εκλογές, το ζήτημα του λεγόμενου φόρου εξόδου από την αγορά έχει γίνει το τελευταίο σημείο διαφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Έχει ανοίξει χάσμα μεταξύ της πρωθυπουργού Σάνα Μάριν (SDP) και της υπουργού Οικονομικών Ανίκα Σααρίκο (Κέντρο).

Ο φόρος εξόδου που προτείνει η κυβέρνηση αποσκοπεί στην επέκταση του δικαιώματος φορολόγησης ώστε να συμπεριλάβει οποιαδήποτε αύξηση στην αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχει προκύψει ενώ το άτομο έχει διαμείνει στη χώρα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δέκα ετών πριν από τη μετακόμισή του.

Ο φόρος θα ενεργοποιείται ακόμη και αν τα περιουσιακά στοιχεία πωληθούν μετά τη μετακίνηση του ατόμου σε άλλη χώρα. Ωστόσο, εάν η αγοραία αξία των σχετικών κινητών περιουσιακών στοιχείων είναι μικρότερη από 500.000 ευρώ ή εάν το πραγματοποιηθέν κεφαλαιακό κέρδος είναι μικρότερο από 100.000 ευρώ, ο φόρος εξόδου δεν θα ενεργοποιηθεί.

Τώρα, ο φόρος αντιμετωπίζει ισχυρούς αντίθετους ανέμους από πολλές πλευρές. Η κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να τρομάξει δυνητικούς εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.

Το Φινλανδικό Συμβούλιο Ανάλυσης Ρυθμιστικών Επιπτώσεων δήλωσε ότι οι στόχοι του δεν είναι σαφώς διατυπωμένοι και ότι η «πολιτική καθοδήγηση» έχει καταστήσει δύσκολη την αξιολόγηση άλλων μέτρων. Οι φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τις οποίες τα ετήσια έσοδα θα ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα ήταν έτοιμες να αναβάλουν τον φόρο.

Ακόμα και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν επικριτικό απέναντι στον φόρο και η Υπουργός Οικονομικών Ανίκα Σααρίκο κατέστησε σαφές ότι η πρόταση πρέπει να απορριφθεί. Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν παραμένει αποφασισμένη να προχωρήσει με τα συμφωνηθέντα και να θέσει τον φόρο σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου έτους.

Η πρωθυπουργός Μάριν έχει λάβει υποστήριξη από την πρόεδρο της Αριστερής Συμμαχίας Λι Άντερσον. Το βράδυ της Τρίτης (25 Οκτωβρίου), η Άντερσον στο tweet της χαρακτήρισε τη Φινλανδία «ενδιαφέρουσα περίπτωση», καθώς η Δανία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει έναν τέτοιο φόρο. Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού Πέτερι Όρπο απάντησε ότι ο φόρος εξόδου θα καταργηθεί εάν το κόμμα του κερδίσει κυβερνητική έδρα.

Την Τετάρτη (26 Οκτωβρίου) πηγές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η τύχη του φόρου θα αποφασιστεί στο «σκιώδες υπουργικό συμβούλιο» που αποτελείται από μέλη του πεντακομματικού υπουργικού συμβουλίου. Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις, ο φόρος έχει γίνει θέμα εξουσίας.

Πηγή: euractiv.gr