Πάνω από 5,5 δισ. ευρώ για την στήριξη των οικογενειών εν μέσω κρίσης στην Πορτογαλία

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι έχουν ήδη επενδυθεί 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των οικογενειών και τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους και ότι θα ακολουθήσει νομοθεσία για την προστασία από την αύξηση των στεγαστικών δανείων.

Τις θέσεις αυτές σχετικά με την τρέχουσα οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μετέφερε ο Αντόνιο Κόστα κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί του προτεινόμενου από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023.

«Έχουμε ήδη επενδύσει 5,6 δισ. ευρώ με τα μέτρα για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος και μέτρων για τον έλεγχο του κόστους της ενέργειας. Έτσι, επικαιροποιήσαμε τον δείκτη κοινωνικής στήριξης, τον εθνικό κατώτατο μισθό πάνω από τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό συνεχίσαμε να αυξάνουμε το επίδομα αλληλεγγύης για τους ηλικιωμένους, ώστε να συγκλίνει με το όριο της φτώχειας», είπε.

Ενώπιον των βουλευτών, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει ανταποκριθεί στην τρέχουσα πορεία αύξησης του πληθωρισμού με το πάγωμα της τιμής των δημόσιων μεταφορών και έχει περιορίσει την αύξηση των ενοικίων των κατοικιών στο 2%.

«Θα ψηφίσουμε νομοθεσία που θα προστατεύει τις οικογένειες με στεγαστικά δάνεια. Ναι, φροντίζουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του παρόντος, διατηρώντας παράλληλα, με μεγάλη αποφασιστικότητα, την πορεία που έχουμε χαράξει για το νομοθετικό σώμα», υποστήριξε.

Σε σχέση με την παρούσα πρόταση προϋπολογισμού, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι τα κονδύλια για την εθνική υπηρεσία υγείας θα αυξηθούν κατά 7,8%.

«Θα εγκαταστήσουμε τα πρώτα 108 από τα 365 εξειδικευμένα τεχνολογικά κέντρα που θα εκσυγχρονίσουν την επαγγελματική εκπαίδευση έως το 2025- θα αυξήσουμε τη διαρκή στήριξη για τις τέχνες κατά 114%- οι επενδύσεις στον προγραμματικό νόμο για τις υπηρεσίες ασφαλείας θα αυξηθούν κατά 33%- η PJ (η κύρια αστυνομική υπηρεσία ποινικών ερευνών της Πορτογαλίας) θα έχει τη μεγαλύτερη ενίσχυση που έχει γίνει ποτέ σε ανθρώπινο δυναμικό και σε ικανότητα εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού εγκλήματος, ιδίως της διαφθοράς», είπε.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι «ισχυρός, ενισχύοντας τις ένοπλες δυνάμεις και τιμώντας τις διεθνείς μας δεσμεύσεις, σε ένα πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη μεσοπρόθεσμη συμφωνία, που υπέγραψε στο πλαίσιο του κοινωνικού συμβιβασμού το επιτελείο του με τους κοινωνικούς εταίρους, τονίζοντας ότι προϋποθέτει ως στόχο για το 2026 την επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγικότητας στο 2%.

«Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε καλύτερες θέσεις εργασίας, με καλύτερους μισθούς. Για να παράγουμε περισσότερα και με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, έχουμε θέσει ως προτεραιότητες τις επενδύσεις στα προσόντα και την καινοτομία», υποστήριξε.

«Η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις αυξάνεται κατά 90% από την Πορτογαλία 2020 για το σύνολο των κονδυλίων που τους έχουν διατεθεί στο RRP (Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Πορτογαλία 2030) για τη στήριξη του εκσυγχρονισμού και της διεθνοποίησής τους, για τη στήριξή τους στη διπλή ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση. Και στη συμφωνία που υπογράψαμε με τους κοινωνικούς εταίρους ενισχύσαμε τα μέτρα επιλεκτικής μείωσης του φόρου εισοδήματος εταιρειών (IRC), τα οποία συνολικά αντιπροσωπεύουν μείωση των φόρων για τις εταιρείες μεγαλύτερη από την οριζόντια μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες», δήλωσε.

Σε αυτή την πρόταση προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου, «βελτιώνονται τα φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία, τις επενδύσεις, την εγκατάσταση στο εσωτερικό της χώρας και την κεφαλαιοποίηση του επιχειρηματικού μας ιστού, μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και ενισχύονται τα κίνητρα για κέρδη κλίμακας, επεκτείνοντας τον μειωμένο συντελεστή για τις ΜΜΕ σε όλες τις εταιρείες με έως 500 εργαζόμενους και διασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες που προκύπτουν από τη συγχώνευση ΜΜΕ διατηρούν τον μειωμένο συντελεστή IRC».

«Αυτά είναι τα σωστά κίνητρα για να βελτιώσουν οι επιχειρήσεις την παραγωγικότητά τους», τόνισε ο Αντόνιο Κόστα, αναφερόμενος εμμέσως στις διαφορές μεταξύ της φορολογικής πορείας της κυβέρνησης και των κομμάτων στα δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Αλλά είναι απαραίτητο να συνοδευτεί η προσπάθεια των επιχειρήσεων με την ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και έτσι να αυξηθεί το βάρος των εξαγωγών στο ΑΕΠ στο 53% μέχρι το 2030», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr