Διχασμός στη γερμανική βουλή για τις αυστηρότερες ποινές σε κλιματικούς ακτιβιστές

Μπροστά στους ακτιβιστές του κλίματος που καταφεύγουν σε μορφές διαμαρτυρίας όπως ο αποκλεισμός δρόμων ή η ρίψη φαγητού σε έργα τέχνης στα μουσεία, η συντηρητική αντιπολίτευση της Γερμανίας ζήτησε να αυστηροποιηθεί το ποινικό δίκαιο και να καταστεί δυνατή η επιβολή αυστηρότερων ποινών, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός αντιτάχθηκε στα αιτήματα.

Το κλιματικό κίνημα «Τελευταία Γενιά» έγινε πρωτοσέλιδο στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες με ριζοσπαστικές και ασυνήθιστες μορφές διαμαρτυρίας.

Η διαμάχη γύρω από τους ακτιβιστές κορυφώθηκε πρόσφατα, όταν ένας ποδηλάτης έχασε τη ζωή του μετά από ατύχημα. Λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης που είχε σχηματιστεί στην περιοχή σε ένα από τα μπλόκα των ακτιβιστών, ένα ασθενοφόρο δεν μπόρεσε να φτάσει αρκετά γρήγορα στη γυναίκα, αν και ο αρμόδιος γιατρός των επειγόντων δήλωσε αργότερα ότι οι διαδηλωτές δεν τον εμπόδισαν στο έργο του.

Μετά το περιστατικό, τα κόμματα της συντηρητικής αντιπολίτευσης CDU και CSU κατέθεσαν τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου) πρόταση στο γερμανικό κοινοβούλιο με τίτλο «Αυστηρότερες ποινές για τους αποκλειστές δρόμων και τους ταραξίες σε μουσεία – Προστασία ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών από ριζοσπαστικές διαμαρτυρίες».

Μεταξύ άλλων, ζητούν να θεωρείται «βαρύς εξαναγκασμός» ο αποκλεισμός δρόμων και η αποδοχή έτσι της αδυναμίας διέλευσης πυροσβεστών ή οχημάτων έκτακτης ανάγκης – αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Οι εκπρόσωποι των τριών κυβερνητικών κομμάτων, ωστόσο, απέρριψαν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

Ο Μπιτζάν Τζιρ-Σαράι, γενικός γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος FDP, για παράδειγμα, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι, ενώ «η συνεχιζόμενη ριζοσπαστικοποίηση του κλιματικού κινήματος» τον ανησυχεί «πολύ», υπάρχουν ήδη επαρκή μέσα για την τιμωρία όσων «ξεπερνούν τα όρια της ειρηνικής διαμαρτυρίας».

Πηγή: euractiv.gr