Σε πτώση η ανεργία στην Ισπανία τον Οκτώβριο

Συνολικά 27.027 άτομα καταγράφηκαν ως άνεργοι τον Οκτώβριο, που αποτελεί εθνικό ρεκόρ, ενώ καταγράφηκαν 103.499 νέες θέσεις εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη.

Στην Ισπανία υπάρχουν σήμερα συνολικά 2.914.892 άνεργοι. Η ισπανική κοινωνική ασφάλιση έφθασε τον Οκτώβριο σε αριθμό 20.283.786 απασχολούμενων ατόμων κατά μέσο όρο, παρά την περίπλοκη οικονομική κατάσταση, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Ένταξης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Οκτώβριο, η ανεργία ήταν στο 12,67%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους δύο υπουργούς, ο Οκτώβριος δεν είναι εύκολος μήνας όσον αφορά την απασχόληση στην Ισπανία. Ωστόσο, φέτος, η τάση έχει τελικά αντιστραφεί, κυρίως λόγω της πρόσφατης μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Όσον αφορά τις προσλήψεις, τα στοιχεία έδειξαν ότι το 45,8% των 1.524.139 συμβάσεων που υπογράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν μόνιμες.

«Η αύξηση των εγγραφών τους τελευταίους τρεις μήνες υπερβαίνει εκείνη που καταγράφηκε στον μέσο όρο της περιόδου 2017-2019 την ίδια περίοδο, δείχνοντας την ανθεκτικότητα της απασχόλησης παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα», ανέφερε το Υπουργείο Εργασίας.

Ο τομέας της εκπαίδευσης οδήγησε την απασχόληση, με σημαντικότερες εγγραφές γυναικών (90.181) και αυξημένες εγγραφές ανδρών κατά 13.318.

Σε εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, οι εγγραφές στην Κοινωνική Ασφάλιση πρόσθεσαν 16.095 άτομα σε 20.240.450 απασχολούμενους, προσθέτοντας 18 συνεχόμενους μήνες αύξησης.

«Πρόκειται για περισσότερους από 400.000 περισσότερους από ό,τι στην αρχή του έτους και 750.000 περισσότερους από ό,τι στις αρχές του έτους και 750.000 περισσότερους από τότε που ξεπεράστηκε το προπανδημικό επίπεδο απασχόλησης», τόνισαν πηγές της κοινωνικής ασφάλισης.

Επισήμαναν επίσης ότι, τον Οκτώβριο, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου συνέχισε να επιταχύνεται, με περισσότερους από 2,3 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους από ό,τι στο τέλος του 2021.

Εν τω μεταξύ, αυξήσεις μισθών και επιπλέον βοήθεια από την κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στους μισθούς και το κόστος ζωής ζήτησαν χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν την Πέμπτη στη Μαδρίτη.

Ο Ουνάι Σόρντο, γενικός γραμματέας της Comisiones Obreras (CCOO), ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας, επέκρινε τις ισπανικές εταιρείες ότι δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων του πληθωρισμού στους εργαζόμενους.

Πηγή: euractiv.gr