Ζοφερές προειδοποιήσεις για ύφεση από την Τράπεζα της Αγγλίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με ύφεση που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο, προειδοποίησε την Πέμπτη η Τράπεζα της Αγγλίας, αφού αύξησε τα επιτόκια στο 3% από 2,25%, το μεγαλύτερο άλμα από το 1989.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει μια «πολύ δύσκολη» διετή ύφεση με την ανεργία να διπλασιάζεται σχεδόν μέχρι το 2025.

Ωστόσο, οι προοπτικές της Τράπεζας για τα επιτόκια είναι πιο αισιόδοξες από ό,τι ήταν πριν από λίγες εβδομάδες μετά τον «μίνι προϋπολογισμό» μείωσης φόρων που κατέθεσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας. Στον απόηχο του μίνι προϋπολογισμού, ο οποίος προκάλεσε την πτώση της λίρας και των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησε στην πτώση της πρωθυπουργίας της Τρας μετά από έξι εβδομάδες, η Τράπεζα είχε επισημάνει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να φθάσουν το 6% το 2023.

Αυτό έχει πλέον αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 4,5%, αν και αυτό θα σήμαινε ακόμα μια βαριά αύξηση στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων για εκατομμύρια ιδιοκτήτες κατοικιών.

Η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παρουσιάσει τα δικά της σχέδια προϋπολογισμού, που περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών, στις 17 Νοεμβρίου και έχει προειδοποιήσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει αρκετά χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας.

Πηγή: euractiv.gr