Λεκτικός πόλεμος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για τα θεσμικά όργανα του Κοσόβου

Μετά την παραίτηση όλων των εκπροσώπων των Σέρβων από τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι κατήγγειλε τις απειλές του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά της χώρας, αποκαλώντας τον εργαλείο του Κρεμλίνου, ενώ οι Σέρβοι συγκεντρώνονται στο βορρά.

Το Σάββατο, εκπρόσωποι των Σέρβων παραιτήθηκαν από το κοινοβούλιο, το δικαστικό σώμα, την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και όλους τους άλλους κρατικούς θεσμούς. Αυτό έγινε καθώς δεν υποστηρίζουν ένα νέο κανόνα που θα υποχρεώνει όλους τους ανθρώπους που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από την Πρίστινα. Οι Σέρβοι στα βόρεια της χώρας αντιδρούν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πινακίδες από την εποχή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στο Faceboook, ο Κούρτι έγραψε: «Η Σερβία, που δεν είναι δημοκρατική χώρα, γίνεται εργαλείο του Κρεμλίνου… Πρόκειται για την προσωπική τους μάχη για την εξουσία, ούτε για τους πολίτες ούτε για το κράτος».

Κάλεσε όλους τους εθνικά Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να διατηρήσουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ασφάλεια και τους ζήτησε να μην μποϊκοτάρουν τους θεσμούς.

«Υπηρετούν όλους μας, τον καθένα από εσάς. Μην πέφτετε θύματα πολιτικών χειρισμών και γεωπολιτικών παιχνιδιών. Ας τηρήσουμε όλοι τις δημοκρατικές και ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του πολιτικού πλουραλισμού», έγραψε ο Κούρτι.

Την Κυριακή, η Σερβική Λίστα κάλεσε σε διαμαρτυρίες στη Βόρεια Μιτρόβιτσα, έναν δήμο με σερβική πλειοψηφία στο βορρά, για να «δείξουν ενότητα και να πουν στην Ευρώπη, ομόφωνα, ότι η Σερβία είναι η χώρα τους». Επιπλέον, ρωσικές σημαίες εντοπίστηκαν να κυματίζουν δίπλα σε σερβικές με το σύνθημα «Ο Πούτιν στο Κόσοβο».

Εν τω μεταξύ, μετά την αποχώρηση των βουλευτών της Σερβικής Λίστας, ο Βούτσιτς συνομίλησε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι συζήτησαν την κατάσταση και τη δέσμευση της Σερβίας για ειρήνη.

«Επανέλαβα ότι η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση της ειρήνης, στο σεβασμό του δημόσιου διεθνούς δικαίου και στην πλήρη εφαρμογή όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών. Τόνισα επίσης τον τρόμο των Σέρβων με τη συμπεριφορά του Κοσσυφοπεδίου και τις μονομερείς κινήσεις της Πρίστινα, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή» έγραψε ο Βούτσιτς στο Instagram.

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, Vetevendosje, Χάκι Αμπάζι, δήλωσε ότι όλα όσα συμβαίνουν στο βορρά αποτελούν μέρος μιας μπλόφας του Βελιγραδίου. Κατηγόρησε επίσης τη Σερβία ότι στέλνει όπλα στην περιοχή.

«Έχουμε δει αυτές τις συμπεριφορές του Βελιγραδίου τη δεκαετία του ’90, να εργαλειοποιεί τους Σέρβους της Κροατίας. Αυτές οι μέθοδοι χειραγώγησης και ενορχήστρωσης δεν αποδίδουν και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ώρα είναι για ειρήνη, ομαλότητα και πρόοδο. Αυτό θέλουν όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, χωρίς διακρίσεις», έγραψε στο Facebook.

Το Σάββατο, ο ηγέτης της Σερβικής Λίστας Γκόραν Ράκιτιτς δήλωσε ότι η απόφασή τους να φύγουν θα ισχύσει μέχρι το Κόσοβο να αποσύρει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας. Προηγουμένως, οι Σέρβοι βουλευτές δεν συμμετείχαν στο κοινοβούλιο για περίπου τέσσερις μήνες.

Κατά τη διαμαρτυρία, είπε ότι η Πρίστινα πρέπει να ανακαλέσει την απόφαση για τις πινακίδες κυκλοφορίας και επίσης να επιτρέψει τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ενός εκτελεστικού οργάνου παράλληλου με την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματικό.

«Με τις παραιτήσεις μας, υπερασπιζόμαστε τη συμφωνία των Βρυξελλών και το διεθνές δίκαιο. Θυμηθείτε το γεγονός ότι ο Αλμπίν Κούρτι, η Βιόσα Οσμάνι και άλλοι ηγέτες από την Πρίστινα έχουν επαναλάβει πολλές φορές ότι γι’ αυτούς η συμφωνία των Βρυξελλών δεν υπάρχει και ότι η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν θα ιδρυθεί ποτέ», είπε.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου χαιρέτισε την ίδρυση της ένωσης, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει παρόμοιες εξουσίες με την κυβέρνηση και ότι αντίθετα θα πρέπει να είναι σαν μια ΜΚΟ.

Το 2013 υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, με τη βοήθεια της ΕΕ, για την ένταξη των Σέρβων της εθνότητας στα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου. Οι σημερινές παραιτήσεις ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω όσον αφορά την ενσωμάτωση.

Η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι χαρακτήρισε τις παραιτήσεις απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας, ενώ η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς υπερασπίστηκε την κίνησή τους.

«Στον αγώνα τους για ειρήνη, σταθερότητα, κράτος δικαίου και σεβασμό όλων των υπογεγραμμένων συμφωνιών, θα έχουν πάντα την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης της Σερβίας», ανέφερε σε δήλωσή της.

 

 

Πηγή: euractiv.gr