Ιταλός Γερουσιαστής: Τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη είναι ανθρωπιστές με λιμάνια άλλων κρατών

«Παρατηρώ ότι στην Ευρώπη είναι όλοι ανθρωπιστές αλλά με το λιμάνι των άλλων κρατών, λίγο σαν αυτούς που παίζουν τον ηθικολόγο με τα προβλήματα των άλλων», είπε ο επικεφαλής της Λέγκας (ID) στη Γερουσία, Μασιμιλιάνο Ρομέο.

Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Ιταλίας και Ευρώπης για το ακανθώδες ζήτημα της μετανάστευσης, μετά την άφιξη πολλών πλοίων ξένων ΜΚΟ φορτωμένων με μετανάστες στη Σικελία. Η Ευρώπη ζητά από την Ιταλία να δείξει αλληλεγγύη, αλλά η ιταλική κυβέρνηση της Μελόνι επαναστατεί κατά των ευρωπαϊκών κανόνων και απαιτεί την ανακατανομή των αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη.

«Στο πλοίο (οι μετανάστες) βρίσκονται σε βέλτιστες συνθήκες, δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, τρέφονται και φροντίζονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εκεί βρίσκονται σε πιο ανθρώπινες συνθήκες από ό,τι σε ορισμένα κέντρα υποδοχής, όπως αυτό της Λαμπεντούζα», πρόσθεσε ο Ρομέο.

Εκατοντάδες μετανάστες έχουν ήδη αποβιβαστεί στη Σικελία τις τελευταίες ημέρες, μεταφερόμενοι από δύο πλοία ΜΚΟ: το «Humanity 1» και το «Geo Barents». Ενώ 89 μετανάστες αποβιβάστηκαν στην Καλαβρία από το γερμανικό πλοίο «Rise Above», αφού έλαβαν τον «τόπο ασφαλείας» από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θεώρησε την αποβίβαση ως γεγονός «Sar» (Έρευνας και Διάσωσης), κάτι που δεν ίσχυε για τα άλλα πλοία των ΜΚΟ.

Οι μετανάστες βοηθήθηκαν από ιατρικό προσωπικό και ταυτοποιήθηκαν, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις, οι οποίες ήταν ήδη υπερπλήρεις. Λόγω του υπερπληθυσμού και ενόψει νέων αποβιβάσεων, οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε άλλα κέντρα υποδοχής στην Ιταλία.

Ο επικεφαλής της αποστολής του Geo Barents, Χουάν Ματίας Γκιλ, δηλώνει ότι σύντομα θα επιστρέψει στη θάλασσα για να «σώσει ζωές», παρά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να καταστήσει σαφή την απροθυμία της Ιταλίας να τους δεχτεί.

Φωτιά μπρος-πίσω μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας

Το Ocean Viking, πλοίο της ΜΚΟ Sos Mediterranéee, κατευθύνεται προς τη Γαλλία, τη μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει διατεθεί για να υποδεχθεί «ένα μέρος» των 234 επιβατών μεταναστών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Γαλλία θα κάνει μια επιλογή, όπως και η Ιταλία, των μεταναστών που θα υποδεχθεί.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε ευχαριστήσει τη Γαλλία για την αλληλεγγύη της, κάτι που ακολούθησε τη συνάντηση στο Cop27 στο Σαρμ-ελ-Σέιχ μεταξύ της Μελόνι και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη που συναντήθηκε με τη Μελόνι μετά την ορκωμοσία της ως επικεφαλής.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα/ΙD) χάρηκε επίσης για την προθυμία της Γαλλίας να υποδεχθεί μετανάστες που προηγουμένως προορίζονταν για την Ιταλία: «Αυτό είναι καλό. Ο αέρας έχει αλλάξει».

Ωστόσο, από τη Γαλλία έρχεται μομφή προς την Ιταλία, ένοχη για «απαράδεκτη συμπεριφορά» και στάση «αντίθετη με το δίκαιο της θάλασσας και το πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», δήλωσε στο AFP γαλλική κυβερνητική πηγή.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής εκτελεστικής εξουσίας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να «παίξει το ρόλο της» και να «σεβαστεί τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις».

«Το πλοίο (Ocean Viking) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ιταλικά χωρικά ύδατα. Υπάρχουν εξαιρετικά σαφείς ευρωπαϊκοί κανόνες, οι οποίοι, εξάλλου, έχουν γίνει αποδεκτοί από τους Ιταλούς, οι οποίοι είναι, στην πραγματικότητα, οι πρώτοι δικαιούχοι ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο Βεράν, υποσχόμενος ότι «κανείς δεν θα αφήσει αυτό το πλοίο να διατρέξει τον παραμικρό κίνδυνο, προφανώς για τους επιβαίνοντες».

Ο Γάλλος ακροδεξιός ευρωβουλευτής της Εναλλακτικής Γαλλίας και πρώην μέλος της Rassemblement National Ζιλμπέρ Κολλάρ έγραψε στο Twitter: «Το Ocean Viking κατευθύνεται τώρα προς τη Γαλλία με 234 λαθρεπιβάτες στο πλοίο: φτάνει πια, η δυστυχία μας πρέπει να προηγείται! Κανένα γαλλικό λιμάνι για το Ocean Viking».

Η αμφίσημη στάση της γαλλικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει επικρίσεις τόσο στη Γαλλία, και είναι πιθανό να δεχθεί περισσότερες μόλις αποβιβαστούν οι μετανάστες, ίσως στη Μασσαλία, όσο και στην Ιταλία.

Από την ιταλική κυβέρνηση, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ραφαέλε Φίττο (Αδελφοί της Ιταλίας/ΕΚΡ) ήταν ο πρώτος που απάντησε στις γαλλικές επικρίσεις, μετά από συνάντηση με την Γάλλο ομόλογό του Λοράνς Μπουν. «Η Ιταλία δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της την υποδοχή», εξήγησε ο Φίττο στο Παρίσι τη Δευτέρα.

Την Τετάρτη προστέθηκε σε αυτόν ο υπουργός Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπριτζίντα (Αδελφοί της Ιταλίας/Ecr): «Αρκεί να πάμε στα σύνορα της Μεντόν για να δούμε ποια είναι η στάση της Γαλλίας απέναντι στους μετανάστες. Μοιάζει με παραστρατιωτική ανάπτυξη όσον αφορά την πρόσβαση, δεν έχουν πολλά να μας διδάξουν».

«Είμαστε πολύ ευτυχείς αν κάποιος αρχίσει να αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες, μοιράζοντάς τες με την Ιταλία. Το βάρος της παράνομης μετανάστευσης, δεδομένου ότι είμαστε η πιο εκτεθειμένη χώρα, στην πραγματικότητα μας έχει ανατεθεί όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε η Λολομπριτζίντα.

Σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ιταλία σε τάξη και απαιτεί να διευκολυνθούν οι αποβιβάσεις βάσει «νομικής και ηθικής υποχρέωσης».

«Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί ότι ο χρόνος παραμονής των ανθρώπων στα πλοία αυτά θα ελαχιστοποιηθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίτα Χίπερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι απέρριψε την επίθεση και διευκρίνισε: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP) τόνισε ότι η Ιταλία «σέβεται και εφαρμόζει τους κανόνες».

Η Επιτροπή της ΕΕ ζητά την άμεση αποβίβαση, στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος, όλων των διασωθέντων στο Ocean Viking, καθώς «η κατάσταση στο πλοίο έχει φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική τραγωδία».

Υπενθυμίζοντας την αρχή της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή καλεί να «συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν κοινή αντίδραση».

«Είναι σημαντικό να παρασχεθεί στήριξη στις χώρες που δέχονται τακτικές αφίξεις μέσω θαλάσσης: βάσει του συμφωνημένου μηχανισμού αλληλεγγύης, διατίθεται σημαντικός αριθμός θέσεων μετεγκατάστασης για να συμβάλει στην ανακούφιση από μέρος της πίεσης μέσω της μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη», διευκρινίζει η Επιτροπή σε σημείωμά της.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (S&D) Ενρίκο Λέτα ζητά από τον υπουργό Πιαντεντόζι να υποβάλει έκθεση στο Κοινοβούλιο σχετικά με το τι συμβαίνει στο μεταναστευτικό και χαρακτηρίζει «την επιλογή απελπισμένων ανθρώπων εκτροπή και χαστούκι στο πρόσωπο του πολιτισμού και του κράτους δικαίου».

«Είμαστε εκείνοι που στην ΕΕ απαιτούν κοινή ευθύνη και αλληλεγγύη», έγραψε ο Λέτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράζοντας τελικά ένα κοινό σημείο με την κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός Μελόνι απάντησε στις επικρίσεις επαναλαμβάνοντας την αλλαγή πορείας της κυβέρνησής της, η οποία διαδέχεται μια «ανεπαρκή διαχείριση του φαινομένου, η οποία παρήγαγε μεγάλες και προφανείς ενοχλήσεις».

«Στόχος μας είναι η υπεράσπιση της νομιμότητας, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό θέλουμε να βάλουμε φρένο στην παράνομη μετανάστευση, να αποφύγουμε νέους θανάτους στη θάλασσα και να καταπολεμήσουμε τους διακινητές ανθρώπων», έγραψε η πρωθυπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ιταλική κυβέρνηση σέβεται όλες τις διεθνείς συμβάσεις και η απαγόρευση που επιβλήθηκε σε αυτά τα πλοία των ΜΚΟ να σταματήσουν στα ιταλικά ύδατα, πέραν του χρόνου που είναι απαραίτητος για να διασφαλιστούν οι επιχειρήσεις διάσωσης και η παροχή βοήθειας σε ευάλωτα υποκείμενα, είναι δικαιολογημένη και νόμιμη», τόνισε η Μελόνι την Τετάρτη, μετά την αποβίβαση μεταναστών από δύο πλοία των ΜΚΟ.

«Σε αυτά τα πλοία δεν υπάρχουν ναυαγοί αλλά μετανάστες: οι άνθρωποι επιβιβάστηκαν σε διεθνή ύδατα με μεταφόρτωση από άλλα πλοία σύνδεσης και το πλοίο που τους επιβίβασε είναι εξοπλισμένο για να τους φιλοξενήσει και να τους παράσχει όλες τις ανάγκες υποδοχής τους», διευκρίνισε.

Η Μελόνι χαρακτήρισε επίσης «παράξενη» την απόφαση της ιταλικής υγειονομικής αρχής να αποβιβαστούν όλοι οι μετανάστες στα πλοία των ΜΚΟ επειδή κινδύνευαν από ψυχολογικά προβλήματα, παίρνοντας έτσι αποστάσεις από την κυβέρνησή της για την αποβίβαση που «δεν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης».

(Federica Pascale | EURACTIV.it)

Πηγή: euractiv.gr