Κ. Χατζηδάκης: Το 2022 θα είναι χρονιά ρεκόρ στην έκδοση των συντάξεων

«Κάναμε αυτό που οφείλαμε», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΕΦΚΑ είναι ότι έχει ήδη εκδοθεί το 85% των συντάξεων με υποβολή αίτησης το 2022, είπε ο κ. Χατζηδάκης και παράλληλα τόνισε ότι οι νέες συντάξεις εκδίδονται πλέον σε μόλις 2 μήνες.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται με την αποκλιμάκωση των επικουρικών συντάξεων, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης παραθέτοντας τα παρακάτω στοιχεία:

● Συγκροτήθηκε ειδική Ομάδα Έργου για την αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων.

● Υλοποιήθηκαν κομβικές για τον Φορέα νομοθετικές μεταρρυθμίσεις όπως η θέσπιση των συντάξεων Fast Track (μέσος χρόνος έκδοσης λιγότερο από 3 μήνες), η εφαρμογή της προκαταβολής σύνταξης (πάνω από 100.000 ωφελούμενοι) και η δημιουργία του θεσμού των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων (έκδοση σύνταξης ακόμα και σε 60 ημέρες).

● Τέθηκε σε λειτουργία ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των εκκρεμοτήτων σε κάθε διεύθυνση και περιφερειακή ενότητα.

● Ψηφιοποιήθηκε το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

● Υλοποιήθηκαν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημαντικές αυτοματοποιήσεις για την έκδοση των συντάξεων Δημοσίου.

● Δόθηκε προτεραιότητα στην εκκαθάριση προβληματικών τ. Ταμείων.

● Δημιουργήθηκαν Ενιαία Κέντρα Απονομών σε όλη την Ελλάδα.

● Οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν με 3.000 σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιβραβεύθηκαν μέσα από ένα νέο – διευρυμένο ως προς τους δικαιούχους- σύστημα bonus και λειτούργησαν κάτω από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο επίτευξης εβδομαδιαίων στόχων.

● Τέθηκαν σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας για την άμεση επικοινωνία των υπαλλήλων με τους εν αναμονή συνταξιούχους, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, η υπηρεσία myEFKAlive, 35 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ο ενιαίος αριθμός εξυπηρέτησης 1555 που βελτίωσαν σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης των 6,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Οι παραπάνω πολιτικές απέφεραν σταδιακά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και σήμερα ο e-ΕΦΚΑ διαθέτει ένα νέο ολοκληρωμένο μηχανισμό απονομής κύριων συντάξεων, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος και ικανό να δίνει συντάξεις στους πολίτες χωρίς τις πολύμηνες καθυστερήσεις του παρελθόντος. Συγκεκριμένα:

● Μέσα στους τελευταίους 22 μήνες εκδόθηκαν πάνω από 470.000 συντάξεις, το 1/6 δηλαδή του συνόλου των εν ενεργεία συνταξιούχων.

● Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων των ετών 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021. Τονίζεται πως απομένουν 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στη πλειονότητα τους η καθυστέρηση οφείλεται σε υπαιτιότητα του ασφαλισμένου (εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν ρυθμιστεί, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης κλπ). Η πλειονότητα των περιπτώσεων αυτών κρίνονται ως ανελαστικές και αναμένεται να εκδοθούν απορριπτικές αποφάσεις.

● Έχει ήδη εκκαθαριστεί ήδη 85% των αιτήσεων του 2022.

● Οι οφειλές της Πολιτείας σε καθυστερούμενες συντάξεις, από 487 εκατομμύρια ευρώ το καλοκαίρι του 2019 έχουν σήμερα πρακτικά μηδενιστεί.

● Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πλέον πάνω 1.250 συντάξεις την ημέρα, ενώ το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 500 απονομές.

● Ο μέσος χρόνος έκδοσης των νέων συντάξεων του 2022 είναι λιγότερο από 2 μήνες, ενώ ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης το 2019 ξεπερνούσε τους 18 μήνες.

Όλες οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Μαζί με το αποτελεσματικό management, δόθηκαν και σημαντικά κίνητρα, ψηφιακά εργαλεία και σύγχρονος εξοπλισμός στους υπαλλήλους προκειμένου να αυξήσουν σημαντικά την απόδοση τους και να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων δίνει τη θέση της στην εκκαθάριση και των ληξιπρόθεσμων επικουρικών και εφάπαξ το επόμενο διάστημα.

Ήδη μάλιστα παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην αποκλιμάκωση των εκκρεμών επικουρικών. Το σχέδιο που υλοποιείται περιλαμβάνει:

-Δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων σε όλη την Ελλάδα

-Μετακίνηση υπαλλήλων από τα κέντρα απονομής κύριων συντάξεων στα αντίστοιχα των επικουρικών και των εφάπαξ

-Ενεργοποίηση διαδικασίας Fast Track και για τις επικουρικές

-Έμφαση στα προβληματικά παλαιά Ταμεία επικουρικών

-Υλοποίηση αυτοματοποιήσεων για τις επικουρικές και εφάπαξ δημοσίου.

Και αυτό το πρόβλημα αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά μέσα στους επόμενους μήνες.

Ο ΕΦΚΑ μπορεί να εκδίδει 25.000 συντάξεις την ημέρα, από 500 και μεσοσταθμικά ο χρόνος έκδοσης σύνταξης είναι πλέον δύο μήνες από 18 που ήταν το 2019.

«Επιτέλους η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις σύγχρονες χώρες που σέβονται τον πολίτη. Ηταν πολύς ο δρόμος και όλα έγιναν με 900 λιγότερους υπαλλήλους, αλλά προωθούμε προσλήψεις», πρόσθεσε ο Κώστας Χατζηδάκης.

«Ήξερα ότι είναι δύσκολο, δεν φανταζόμουν ότι ήταν τόσο δύσκολο», πρόσθεσε και ευχαρίστησε τους προκάτοχους του. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε παραλάβει ένα εκατομμύριο πενήνταεννέα χιλιάδες διαφορετικές ασφαλιστικές εκκρεμότητες. Μόνος του ο ΕΦΚΑ είχε το 48% του συνόλου των παραπόνων της Δημόσιας Διοίκησης.

Συναντήσαμε αντιδράσεις στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στις συντάξεις fast track αλλά απέναντι στους εραστές της ακινησίας επιλέξαμε ξεκάθαρα τα εκατομμύρια ανυπεράσπιστων πολιτών. Προχωρήσαμε αποφασιστικά και δημιουργήθηκε ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου και πλέον ο ΕΦΚΑ ξέρει σε πραγματικό χρόνο τι κάνει κάθε διεύθυνση και ποια είναι η παραγωγή του έργου, ενώ πλέον υπάρχουν και κίνητρα παραγωγικότητας στους υπαλλήλους», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ειδική εκδήλωση μίλησε επίσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης και ο Επικεφαλής της Ομάδας Έργου Μιχάλης Κεφαλογιάννης.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Κυριαζή

Πηγή: ertnews.gr