Ανάμεσα στα χωριά Αετιά και Αλατόπετρα, σε υψόμετρο 1315 μέτρων, δεσπόζει ένας ισχυρά παραμορφωμένος ασβεστολιθικός ορεινός όγκος, γνωστός με την ονομασία Τσούργιακας.

Tο όρος Τσούργιακα, βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στον νομό Γρεβενών και παίρνει το όνομά του από το χωριό Αετιά, το οποίο, μέχρι και το 1927, έφερε την ονομασία Τσούργιακας. Όσο για τη σημερινή ονομασία του σε Αετιά, ευθύνεται το πλήθος των αετών που ζουν και φωλιάζουν στα απόκρημνα βράχια του πέτρινου όγκου του Τσούργιακα.

Διαβάστε πώς δημιουργήθηκαν αυτά τα τόσο ιδιαίτερα πετρώματα

Πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, κατά τον γεωλογικό κόσμο, στον πλανήτη μας υπήρχε μονάχα μια υπέρ – ήπειρος, η Παγγαία. Η τεκτονική διάσπαση της Παγγαίας δημιούργησε έναν κλειστό ωκεανό που ονομάστηκε «Τηθύς» και που έφτανε από τα παράλια της σημερινής Αγγλίας έως και τα παράλια της Κίνας. Η σημασία αυτού του ωκεανού είναι στο ότι εκεί προσδιορίζεται γεωλογικά η γέννηση της Ευρώπης, καρδιά της οποίας βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία…

Γρεβενά

Η έναρξη, λοιπόν, της ύπαρξής των ψηλών οδοντωτών βουνών του Τσούργιακα ξεκινά πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια, κατά την Κρητιδική εποχή, μέσα στον Ωκεανό της Τηθύος, ως ένας απλός ύφαλος. Καθώς όμως ο ωκεανός γέμιζε με ιζήματα από τα συρρέοντα ποτάμια της παλιάς Ευρωπαϊκής ηπείρου, ο ύφαλος θάφτηκε σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων. Όμως, σε ακόμα μεγαλύτερα βάθη, καθώς οι τεκτονικές πλάκες της Ευρώπης και της αρχαίας Αφρικής κινούνταν, προκάλεσαν ρήγματα, με αποτέλεσμα να βγουν στην επιφάνεια οι πτυχώσεις των ορών του Τσούργιακα. Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που τα πετρώματα του όρους μοιάζουν με ακορντεόν. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ

Πηγή: travel-inspiration