Σε ήπια ύφεση η οικονομία, σύμφωνα με τον Τσέχο ΥΠΟΙΚ

Το τσεχικό υπουργείο Οικονομικών στις μακροοικονομικές προβλέψεις του Νοεμβρίου παραδέχθηκε ότι η τσεχική οικονομία διέρχεται σήμερα μια «ήπια ύφεση». Η ύφεση προκαλείται από την αύξηση των τιμών καταναλωτή, η οποία θα φθάσει το 15% κατά μέσο όρο το 2022.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τσεχικού υπουργείου Οικονομικών, η οικονομία θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμη κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με τον μέσο πληθωρισμό να παραμένει υψηλός στο 9,5%.

«Η τρέχουσα ήπια ύφεση δεν είναι από μόνη της τραγωδία- η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες περνούν ή θα περάσουν από ένα παρόμοιο σενάριο», δήλωσε την Τετάρτη (9 Νοεμβρίου) ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbyněk Stanjura (ODS, ECR).

«Παρόλο που δεν είναι δημοφιλές να το λέμε δυνατά, η διέξοδος δεν είναι σίγουρα η τεχνητή άντληση χρήματος στην οικονομία, η οποία αντίθετα ενίσχυσε σημαντικά τον τρέχοντα πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας των κολοβακτηριδίων», πρόσθεσε ο Stanjura, αναφερόμενος στην πρώην λαϊκιστική κυβέρνηση του Andrej Babiš (ANO, Renew) που κυβέρνησε τη χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το υπουργείο Οικονομικών, του οποίου ηγούνται οι συντηρητικοί Δημοκράτες των Πολιτών, σημείωσε επίσης, ότι ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το βιοτικό επίπεδο των Τσέχων πολιτών. Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022 χάρη στο πακέτο εξοικονόμησης ενέργειας που παρουσίασε η σημερινή κυβέρνηση.

Ο Stanjura επεσήμανε επίσης ότι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει τον πληθωρισμό είναι οι υψηλές τιμές της ενέργειας που προκαλούνται από τη ρωσική επιθετικότητα. Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Τσεχία εξαρτιόταν κατά 99% από τις ρωσικές εισαγωγές και έπρεπε επειγόντως να βρει νέες πηγές ενέργειας. Η τιθάσευση του πληθωρισμού θα εξαρτηθεί επομένως από το πώς η χώρα θα καταφέρει να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες και τι εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτύχει.

(Aneta Zachová | EURACTIV.cz)

Πηγή: euractiv.gr