Υποστήριξη στην ενταξιακή πορεία της Μολδαβίας υπόσχεται η γερμανική κυβέρνηση

Τα τρία κυβερνητικά κόμματα της Γερμανίας ζήτησαν συνεχή υποστήριξη για την υποψηφιότητα της Μολδαβίας στην ΕΕ σε πρόταση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο την Τρίτη, με την οποία ζητείται επίσης να βελτιωθεί η διαδικασία ένταξης.

Η Μολδαβία έλαβε καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ τον Ιούνιο μαζί με τη γειτονική Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην τελευταία.

Ενώ η Γερμανία είχε ήδη υποστηρίξει σθεναρά την κίνηση εκείνη την εποχή, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του φαναριού τόνισαν στην πρόταση ότι το Βερολίνο θα πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Κισινάου.

Ζήτησαν επίσης να «εκσυγχρονιστεί» η ενταξιακή διαδικασία προσφέροντας στη Μολδαβία «ελκυστικά ενδιάμεσα βήματα», καθώς και «άμεση, στοχευμένη δημοσιονομική στήριξη για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προκλήσεων».

Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ έχει επικριθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι δεν παρέχει μια σαφή και αξιόπιστη πορεία προς την ένταξη στην Ένωση, με βάση την επιτυχία της υποψήφιας χώρας να επιτύχει τα συμφωνηθέντα κριτήρια αναφοράς. Για παράδειγμα,

Μπροστά στον πόλεμο επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και την «ιμπεριαλιστική» ρητορική της Μόσχας όταν πρόκειται για τις γειτονικές της χώρες, «η Μολδαβία βλέπει την ασφάλειά της να τίθεται σε κίνδυνο», αναφέρεται στο κείμενο, προσθέτοντας ότι οι φόβοι από την πλευρά του Κισινάου ότι θα μπορούσε να είναι το επόμενο θύμα της Μόσχας και να αντιμετωπίσει εισβολή είναι «δικαιολογημένοι και κατανοητοί».

Παράλληλα, τα τρία κόμματα υποστηρίζουν επίσης ότι η Μολδαβία έχει έρθει πιο κοντά στην ΕΕ μετά την εκλογή της Μάια Σάντου ως προέδρου, η οποία, όπως λένε, υποστηρίζεται από μια «μεταρρυθμιστικά προσανατολισμένη, φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο.

Υπό την Σάντου, η χώρα «στράφηκε σε μια γενναία και φιλόδοξη μεταρρυθμιστική πορεία» και υιοθέτησε τα αιτήματα των πολιτών για μεταρρυθμίσεις που προσανατολίζονται στην ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, καθώς και στην εξάλειψη της διαφθοράς και του νεποτισμού, προσθέτουν.

(Julia Dahm | EURACTIV.de)

Πηγή: euractiv.gr