Την πολύτεκνη αγρότισσα από το χωριό Αξός στην Πέλλα, Αναστασία Καλαλίδου, η οποία δε δίστασε να καινοτομήσει, όχι μόνο ως προς την παραγωγή, αλλά και ως προς την προώθηση παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών στην κοινωνία, συνάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Η 39χρονη μητέρα τεσσάρων παιδιών ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για όσα της έδωσαν το κίνητρο να «συστήσει» τα προϊόντα του τόπου της, αλλά και συνταγές από τον τόπο καταγωγής της στο ευρύ κοινό, μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα «TikTok», όπου τα σχετικά βίντεο που αναρτά έχουν προσελκύσει χιλιάδες χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Με ρώτησε πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα και είπα ότι με ώθησε αφενός ότι οι έμποροι έπαιρναν τα φρούτα μας σε χαμηλή τιμή και κυρίως ότι πολλά έμεναν ανεκμετάλλευτα, αν δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της κατηγορίας τους σε ό,τι αφορά το μέγεθος. Για παράδειγμα ένα μεγάλο ροδάκινο θα πρέπει να ζυγίζει 300 γραμμάρια για να ανήκει στην κατηγορία 3Α, ένα ροδάκινο 100 γραμμαρίων δεν το ήθελαν, όμως όσο πιο μικρό είναι το φρούτο, τόσο πιο νόστιμο και ζουμερό είναι. Ξεκίνησα την προσπάθεια να μεταποιώ αυτά τα προϊόντα που έμεναν ανεκμετάλλευτα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βοήθησαν να προωθήσω τη δουλειά μου, δείχνοντας και τις συνταγές μου, δίνοντας ιδέες, μυστικά μαγειρικής. Με ρώτησε πώς έμαθα να μαγειρεύω και του απάντησα ότι η καταγωγή μου καππαδοκική και επιβάλλεται να ξέρω να μαγειρεύω», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλαλίδου, η οποία προσέφερε στον πρωθυπουργό γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες παραγωγής της.

Ποια είναι η ΜΑΜ

Ξημερώματα, πριν αρχίσει να ανατέλλει ο ήλιος, ο ξυλόφουρνος έχει ανάψει και φωτίζει την αυλή του σπιτιού της 39χρονης Αναστασίας Καλαλίδου, στο χωριό Αξός Γιαννιτσών. Μητέρα τεσσάρων παιδιών, η 39χρονη ετοιμάζεται να φουρνίσει το χειροποίητο παραδοσιακό ψωμί, τοποθετώντάς το στην πυρωμένη πέτρα ώστε όταν ψηθεί να μοσχοβολήσει η γειτονιά! Όλη τη διαδικασία, από το προζύμι και τα υλικά μέχρι το ζύμωμα και το αποτέλεσμα μετά το ψήσιμο, με το χρυσαφένιο χρώμα στο καρβέλι, την καταγραφεί σε βίντεο.

Η ολιγόλεπτη βιντεοσκόπηση ανεβαίνει στο TikTok, όπου η πολύτεκνη αγρότισσα, αν και …νεοεισερχόμενη στη δημοφιλή πλατφόρμα, σε μόλις δυο μήνες έχει καταφέρει να τραβήξει την προσοχή των χρηστών, με το βιντεάκι με το γλυκό κουταλιού της να έχει περισσότερες από 270.000 προβολές.

Το όνομα χρήστη της Αναστασίας Καλαλίδου στο TikTok είναι το «H…MAM», που το εμπνεύστηκε από το «τι θα φάμε μαμά;», μια ερώτηση που η ίδια έχει ακούσει αμέτρητες φορές, μεγαλώνοντας τέσσερα παιδιά, που σήμερα είναι από δέκα έως 21 ετών.

«Μέσα από το TikTok παρουσιάζω τη συνταγή όπως ακριβώς την κάνω για το οικογενειακό τραπέζι και θέλω όσοι με παρακολουθούν να μπορούν να το μαγειρέψουν με απλά αγνά υλικά» εξηγεί η 39χρονη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Εξομολογείται, μάλιστα, πως απολαμβάνει τη βιντεοσκόπηση και το αποτέλεσμα, καθώς οι συνταγές της ταξιδεύουν, με αυτόν τοντρόπο, σε όλον τον κόσμο.

Η ενασχόλησή της με το TikTok ήρθε όταν η γειτόνισσα που συνήθως δοκιμάζει πρώτη τα πιάτα της, της έβαλε το «μικρόβιο». Δεν ήταν λίγοι βέβαια και οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι στους οποίους έδινε σχεδόν καθημερινά οδηγίες για το πώς να φτιάξουν τα φαγητά και τα γλυκά της, που την προέτρεπαν να βρει έναν τρόπο να τις κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό.

«Άκουγα συνέχεια να μου λένε: “Τασούλα κάνε ένα γλυκό και τράβα ένα βίντεο να το έχουμε να το βλέπουμε και να αντιγράφουμε τα βήματα” και κάπως έτσι μπήκε το TikTok στη ζωή μου και μου δίνει χαρά αυτή η επικοινωνία με τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η πρώτη TikTok συνταγή της ήταν ο μπακλαβάς και, όπως λέει, αποθεώθηκε το φύλλο της με το σιρόπι, αφού ούτε η ίδια πίστευε πόσο πολλοί ήταν αυτοί που την είδαν μέσω της οθόνης τους και την αντέγραψαν.

Από την άλλη, το πιο πρόσφατο αναρτημένο βίντεο με τον χαλβά Φαρσάλων ξεπέρασε μέσα σε λίγες ώρες τις 40.000 προβολές. Οι ακόλουθοι της 39χρονης αγρότισσας στο TikTok, συχνά της απευθύνουν ερωτήσεις, ζητώντας ακόμη πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνταγές της και εκείνη απαντά σε όλους και μοιράζεται τα «μυστικά» της.

@h…mam #χαλβαςφαρσαλων #ελλινικογλυκο #ελλαδαρα🇬🇷🇬🇷🇬🇷 #fy #fyp #sweet #greecetiktok #greece🇬🇷 ♬ πρωτότυπος ήχος – H…MAM

Η ίδια, τόσο στις αλμυρές όσο και στις γλυκές παρασκευές της, δίνει πάντα βάση στην εποχικότητα των υλικών, αφού η βασική της φιλοσοφία είναι από το χωράφι στο τραπέζι. Αυτήν την περίοδο, που στην περιοχή της έχει παραγωγή σε ακτινίδια και λωτούς, φτιάχνει μαρμελάδα και γλυκό κουταλιού από τα συγκεκριμένα φρούτα. «Από μικρή, η διατροφή έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Είμαι Καπαδόκισσα, που θεωρούμαστε κατεξοχήν καλοφαγάδες. Η σημερινή εποχή έχει γυρίσει 180 μοίρες στη διατροφή μας και αναζητούμε το γρήγορο φαγητό, το οποίο δεν καταδικάζουμε, αλλά θέλω πολύ να βοηθήσω όσους αγαπούν τη μαγειρική να το κάνουν με απλά, αγνά και βέβαια και οικονομικά υλικά» εξηγεί.

Η φήμη της αγρότισσας έφτασε και στην άλλη άκρη της γης με τους συγγενείς και φίλους της στην Αυστραλία να κοινοποιούν τις συνταγές και να την έχουν κάνει γνωστή σε ακόμη μεγαλύτερο κοινό. Μια από τις συνταγές που λάτρεψαν και ανήκει στις πιο δημοφιλείς της είναι τα ντόνατς …αλά ελληνικά. «Τα ντόνατς της παραλίας που αγαπούν μικροί και μεγάλοι μπορούν να είναι νόστιμα και πολύ θρεπτικά. Τα έκανα με το δικό μου τρόπο, είναι περισσότερο ελληνικά, με λίγο νερό, χωρίς γάλα, με μπυρομαγιά, λίγη ζάχαρη, λαδάκι και βέβαια βασικό συστατικό σε ό,τι κάνω είναι η αγάπη και η υπομονή» σημειώνει η 39χρονη.

Μέσα στο επόμενο διάστημα η αγρότισσα «TikToker» θα περάσει και στο επόμενο βήμα της, που είναι παρέα με τον καλό της φίλο της αγρότη και παραγωγό από το Αγιονέρι Κιλκίς Παναγιώτη Γιλτίδη, να μαζέψουν συνταγές Καππαδοκίας και να τις εκδώσουν σε ένα βιβλίο μαγειρικής.

Πηγή: Skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ