Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική υγεία σας, να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, ακόμη και να αποτελέσει ώθηση για την κοινωνική και τη σεξουαλική σας ζωή. Οι ειδικοί συνιστούν 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, αλλά είναι και στο χέρι σας να δημιουργήσετε μια ρουτίνα που δουλεύει για εσάς και εμφανίζει αποτελέσματα. Προσέξτε όμως μερικές παγίδες που μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

“Α, όχι σήμερα”

Η παράλειψη των προπονήσεων θα σας πάει πίσω. Αν έχετε αρρωστήσει, είναι λογικό να μην μπορείτε να κάνετε γυμναστική, αλλά το να επιλέξετε να αποφύγετε την προπόνησή σας για λόγους πιο… τεμπέλικους όχι μόνο σας δυσκολεύει να πετύχετε τους στόχους σας, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να χάσετε μέρος της προόδου που έχετε ήδη πετύχει.

Τρώτε λάθος

Εάν φάτε ένα ολόκληρο γεύμα εντός 2 ωρών πριν από την άσκηση, μπορεί να είστε πιο δυσκίνητοι, να έχετε ναυτία και να κάνετε πιο δύσκολη τη δουλειά του σώματός σας – και από την άποψη του μεταβολισμού, και από την άποψη της γυμναστικής. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε ένα ελαφρύ σνακ όπως φυστικοβούτυρο και μια μπανάνα, γιαούρτι και μούρα ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.

Δεν κάνετε προθέρμανση

Το να ξεκινήσετε την προπόνησή σας χωρίς προθέρμανση μπορεί να σας εξοικονομήσει λίγα λεπτά, αλλά κάπου εκεί σταματούν τα οφέλη. Το σώμα σας χρειάζεται την προθέρμανση για να αυξήσει τη θερμοκρασία του και να ρέει καλύτερα το αίμα. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως το ελαφρύ περπάτημα ή η ποδηλασία για 5-10 λεπτά. Και μετά από αυτή την προθέρμανση, είναι καλή ιδέα να κάνετε μερικές διατάσεις.

Κάνετε τις διατάσεις λάθος

Προσπαθήστε να κρατάτε κάθε στάση για 20-30 δευτερόλεπτα και να μην κινείστε όσο το σώμα σας είναι τεντωμένο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, ειδικά αν είστε αρχάριοι.

Κρατάτε την αναπνοή σας

Μπορεί να το κάνετε χωρίς καν να το γνωρίζετε. Αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε την αναπνοή σας. Το να κρατάτε την αναπνοή σας περιορίζει την ποσότητα οξυγόνου που εισέρχεται στο σώμα σας. Όταν σηκώνετε μεγάλα βάρη, πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν ξεκινήσετε ένα σετ και μετά αφήστε το σταδιακά να βγει καθώς προχωράτε.

Ξεφεύγετε από το σχέδιό σας

Πάρα πολύ συχνό λάθος σε άτομα που μόλις ξεκίνησαν, είναι εύκολο να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε πολλά πράγματα, πολύ γρήγορα. Θέστε στόχους και μάθετε ποιες μυϊκές ομάδες θέλετε να στοχεύσετε πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας και… “μπερδέψετε” το σώμα σας περισσότερο.

Αγνοείτε τους περιορισμούς σας

Μην προσπαθείτε να σηκώσετε περισσότερο βάρος από αυτό που αντέχετε. Όταν επιδιώκετε να βάλετε περισσότερο βάρος, προσθέστε μόνο λίγο τη φορά και νιώστε άνετα με αυτό πριν προχωρήσετε περαιτέρω.

Είστε πολύ ανταγωνιστικοί

Είναι φυσικό να θέλετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, αλλά μην αλλάξετε την προπόνησή σας ή προσπαθήστε να σηκώσετε πάρα πολύ βάρος/να τρέξετε με περισσότερη ένταση για να συμβαδίσετε με κάποιον άλλο. Δεν γνωρίζετε την εμπειρία ή το επίπεδο δεξιοτήτων τους, επομένως είναι καλύτερο να παραμείνετε εντός των ορίων σας και να εστιάσετε στους δικούς σας στόχους.

Κοινωνικοποιείστε πάρα πολύ

Αν και το γυμναστήριο είναι ένα καλό μέρος για να συναντήσετε ανθρώπους, το να μιλάτε ενώ γυμνάζεστε μπορεί να μην είναι καλή ιδέα. Είναι καλύτερο να συγκεντρωθείτε σε αυτό που κάνετε και να διατηρήσετε σύντομες συνομιλίες μεταξύ σετ ή μεταξύ ασκήσεων. Υπάρχει αρκετός χρόνος για κουβέντα πριν ή μετά την προπόνηση.

Κάνετε τις ίδιες ασκήσεις συνεχώς

Μπορεί να σας αρέσουν κάποιες ασκήσεις πιο πολύ από άλλες – πιθανώς αυτές στις οποίες είστε καλύτεροι και εσείς – αλλά πρέπει να δουλέψετε όλες τις μυϊκές σας ομάδες. Η διαρκής στόχευση των ίδιων μπορεί να τις δυσκολέψει να ανακάμψουν. Προσπαθήστε να εστιάσετε σε διαφορετικά σημεία και να δυναμώσετε το καθένα από αυτά.

Δεν κάνετε διαλείμματα για νερό

Για την ακρίβεια, κάθε 15 λεπτά γυμναστικής είναι καλό να πίνετε λίγο νερό. Φροντίστε να έχετε πάντα ένα μπουκάλι μαζί σας.