Αυξήσεις συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων στη Ρουμανία

Οι συντάξεις στη Ρουμανία θα αυξηθούν κατά 12,5% από την 1η Ιανουαρίου 2023 και οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα θα λάβουν πρόσθετη οικονομική στήριξη το επόμενο έτος, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να αυξήσει όλες τις ανταποδοτικές συντάξεις κατά 12,5% από τις αρχές του 2023, ενώ οι άνθρωποι που λαμβάνουν λιγότερα από 3.000 λέι (περίπου 600 ευρώ) στη μηνιαία σύνταξή τους θα λάβουν επίσης ένα πρόσθετο ποσό το επόμενο έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η «στοχευμένη στήριξη» θα έχει διαφορετική αξία ανάλογα με τα μηνιαία εισοδήματα, με τους συνταξιούχους στο χαμηλότερο κλιμάκιο -που λαμβάνουν λιγότερα από 1.500 λέι κάθε μήνα- να λαμβάνουν συνολική στήριξη 1.000 λέι μοιρασμένη στα δύο μισά του έτους.

Επιπλέον, τα άτομα με χαμηλές συντάξεις θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κοινωνικά κουπόνια (αξίας 250 λέι κάθε δύο μήνες για άτομα με συντάξεις χαμηλότερες από 1.700 λέι) και η κυβέρνηση θα χορηγεί οικονομική ενίσχυση για τους λογαριασμούς ενέργειας (σταθερό ποσό 1.400 λέι, χωρισμένο στα δύο, σε συνταξιούχους ηλικίας άνω των 60 ετών και με μηνιαίες συντάξεις χαμηλότερες από 2.000 λέι).

Θα αυξηθούν και άλλες κοινωνικές πληρωμές, όπως τα επιδόματα τέκνων, οι πληρωμές για άτομα με αναπηρία ή τα επιδόματα για τους βετεράνους πολέμου, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: euractiv.gr