Λύση για τα στεγαστικά δάνεια των ευάλωτων νοικοκυριών επεξεργάζεται η ισπανική κυβέρνηση

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδυνεύουν με «οικονομική αφερεγγυότητα» θα μπορούσαν σύντομα να διευκολυνθούν από τους όρους των ενυπόθηκων δανείων τους, σύμφωνα με μια συμφωνία μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και του τραπεζικού τομέα της χώρας, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί την Τρίτη.

Η υπουργός Οικονομίας Nadia Calviño τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση και ο τραπεζικός τομέας εργάζονται «εντατικά» για να καταλήξουν «τις επόμενες ώρες» σε συμφωνία που θα βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Η εκτελεστική εξουσία θα μπορούσε να ανακοινώσει μια συμφωνία ήδη από τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου) και να εγκρίνει επίσημα το μέτρο την Τρίτη (22 Νοεμβρίου) κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, δήλωσε η Calviño σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Η ισπανική εκτελεστική εξουσία και ο τραπεζικός τομέας εργάζονται «εποικοδομητικά» για την επίτευξη συμφωνίας «σύντομα», πρόσθεσε η Calviño.

Αν και το έκτακτο μέτρο προοριζόταν αρχικά να διευκολύνει την οικονομική κατάσταση των ευάλωτων οικογενειών της εργατικής τάξης, η ισπανική αριστερή εκτελεστική εξουσία τροποποίησε την περασμένη εβδομάδα το πεδίο εφαρμογής του και το επέκτεινε, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε νοικοκυριά της μεσαίας τάξης με ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα έως 25.200 ευρώ.

Η Calviño εξήγησε ότι μελετώνται διάφορα σενάρια που θα επιτρέψουν στους κατόχους ενυπόθηκων δανείων να πληρώνουν χαμηλότερη μηνιαία δόση για να «ισοπεδώσουν την καμπύλη των επιτοκίων» και να αμβλύνουν τον αντίκτυπο του υψηλού Euribor. Το επιτόκιο Euribor βασίζεται στα μέσα επιτόκια με τα οποία οι ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζονται χρήματα η μία από την άλλη, και τα ενυπόθηκα δάνεια συνδέονται με αυτό.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για δύο πιθανές εναλλακτικές λύσεις: επέκταση του Κώδικα Καλών Πρακτικών στον τραπεζικό τομέα για να βοηθηθούν οι «πιο ευάλωτες» οικογένειες και υπογραφή νέου πρωτοκόλλου με ειδικά μέτρα για τη μεσαία τάξη, δήλωσε η Calviño στην ισπανική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTVE.

Όσον αφορά τις αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους επόμενους μήνες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Calviño επέμεινε ότι ελπίζει ότι «θα τα καταφέρει σωστά», αν και «δεν είναι εύκολο έργο», καθώς πρέπει «να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η κατάσταση στην ΕΕ διαφέρει σημαντικά.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Ισπανία, ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας είναι περίπου 7%, ο οποίος είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και βρίσκεται σε πτωτική τάση σε σύγκριση με την ανοδική τάση σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή: euractiv.gr