13.3 C
Athens
8.9 C
Washington
23.6 C
Melbourne
15 C
London
14.4 C
New York
23.3 C
Sydney
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Deutsche Welle για Oruc Reis: Η Άγκυρα υποβάλλει τις σχέσεις με Ελλάδα και Γερμανία σε νέο τεστ αντοχής

Δημοφιλέστερα

Στη νέα όξυνση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Η περίοδος της φαινομενικής χαλάρωσης στην Ανατολική Μεσόγειο τελειώνει εκ νέου. Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε και πάλι το ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, το οποίο ειδικεύεται στις σεισμικές μετρήσεις. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το πλοίο θα συνοδεύεται από δύο φρεγάτες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στα θαλάσσια ύδατα νότια του Καστελόριζου, το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές (…) Στην πραγματικότητα Άγκυρα και Αθήνα συμφώνησαν πρόσφατα, με τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου, να επανεκκινήσουν τις διερευνητικές επαφές που είχαν διακόψει το 2016 σχετικά με ανεπίλυτα ζητήματα που αφορούσαν τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα. Πριν από δύο εβδομάδες, η κατάσταση στην περιοχή είχε λίγο χαλαρώσει, όταν η Άγκυρα κάλεσε το Oruç Reis να επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας (…) Η Άγκυρα υποβάλλει τις σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕE σε νέο τεστ αντοχής – και επίσης τις σχέσεις με τη Γερμανία, η οποία πρόσφατα παρενέβη ως διαμεσολαβητής στην ελληνοτουρκική διαμάχη».

5G: Το Γεωπολιτικό Σημείο Καμπής της Δύσης με την Κομμουνιστική Κίνα

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις γερμανικές προειδοποιήσεις της Δευτέρας προς την Άγκυρα διά στόματος Στέφεν Ζάιμπερτ και στην ανακοίνωση του υπ. Εξ. Χάικο Μάας για επισκέψεις σε Αθήνα και Λευκωσία αλλά όχι και Άγκυρα με θέμα την κατάσταση στην αν. Μεσόγειο. Όπως παρατηρεί η SZ «η νέα αποστολή του Oruç Reis ταιριάζει με τις δοκιμασμένες εδώ και καιρό τακτικές της Άγκυρας που δημιουργούν συνεχώς νέες κρίσεις, προφανώς με την ελπίδα να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.»

Η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη συνεχιζόμενη απειλή κυρώσεων προς την Τουρκία και εντάσσει το άνοιγμα των Βαρωσίων στο πλαίσιο της στρατηγικής πιέσεων της Άγκυρας.

Υπ. Υγείας Ισραήλ: «Όσοι Δεν Εμβολιαστούν θα Αφεθούν Πίσω» - Τί Πραγματικά Συμβαίνει Με τις Ελευθερίες των Ισραηλινών (Βίντεο)

Η SZ προσθέτει: «Στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικάζεται ότι ο Ερντογάν με την αποστολή του Oruc Reis προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από την προγραμματισμένη δοκιμή του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400. H Toυρκία, νατοϊκή χώρα, αγόρασε το πυραυλικό σύστημα ενάντια στη βούληση της συμμαχίας, αλλά δεν το έχει ενεργοποιήσει ακόμη – οι ΗΠΑ απαιτούν κυρώσεις (…) Η τουρκική αντιπολίτευση βλέπει την επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν κυρίως ως προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την τεταμένη οικονομική κατάσταση και τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Ο Μετίν Γκιουρκάν, βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (Deva) δηλώνει: “Λέμε όχι σε μια πολιτική που τροφοδοτείται από πόλεμο, αγώνα και σύγκρουση αποκλειστικά για την επίτευξη προσωπικών στόχων του Ερντογάν. Αν ό,τι συμβαίνει στην εξωτερική πολιτική συμβεί και στην εσωτερική πολιτική, η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα”».

Υπ. Υγείας Ισραήλ: «Όσοι Δεν Εμβολιαστούν θα Αφεθούν Πίσω» - Τί Πραγματικά Συμβαίνει Με τις Ελευθερίες των Ισραηλινών (Βίντεο)

«O πολυμέτωπος πόλεμος Ερντογάν είναι έλλειψη στρατηγικής»

Σχόλιο για την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν δημοσιεύει και η KölnerStadtAnzeiger, η οποία σημειώνει: «Ο Ερντογάν θέλει η αντιπαράθεση με τη Δύση και τη Ρωσία να εκληφθεί ως ένδειξη θάρρους. Στην ουσία ωστόσο ο πολυμέτωπος πόλεμος που έχει ανοίξει προκύπτει από την υπερεκτίμηση του εαυτού του και την έλλειψη στρατηγικής (…) Οι φαντασιώσεις περί μεγάλου έθνους και ο απροσδόκητος ορυκτός πλούτος είναι για να καθησυχάσουν τον λαό. Οι προκλήσεις και oι μόνιμες απειλές έχουν όμως ως στόχο να αποσπάσουν την προσοχή και να ενώσουν μια διχασμένη κοινωνία. Έχουν ως σκοπό να δικαιολογήσουν την αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν. Πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου η εξάρτηση της Τουρκίας και πάλι από την εξωτερική βοήθεια. Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να περιμένουν μέχρι τότε. Ο Ερντογάν πρέπει να ακούσει τώρα ξεκάθαρα λόγια».

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα

Facebook Comments Box