15.1 C
Athens
1.1 C
Washington
12.8 C
Melbourne
6.7 C
London
2.7 C
New York
17.3 C
Sydney
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

New York Times: Εκατομμύρια Δόσεις του Εμβολίου Covid-19 Johnson & Johnson που Παράχθηκαν στο Emergent BioSolutions Έχουν Ανασταλεί στην Ευρώπη, τη Νότια Αφρική και τον Καναδά για Λόγους Ασφαλείας

Δημοφιλέστερα

Σοβαρό θέμα με τα εμβόλια της Johnson & Johnson, καθώς από ένα πρόβλημα ελέγχου ποιότητας σε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων της Βαλτιμόρης οδήγησε αξιωματούχους υγείας σε τρεις ηπείρους να σταματήσουν τη διανομή εκατομμυρίων δόσεων!

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times ουσιαστικά πρόκειται για εμβόλια που θα πήγαιναν στην Ευρώπη, στην Αφρική και στον Καναδά. Να σημειώσουμε εδώ πως ήδη έχει έρθει μία μεγάλη παρτίδα με τα εμβόλια αυτής της εταιρείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν γνωρίζουμε εάν έχει φτάσει και στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, παρά την παραδοχή των «ειδικών» πως έχει παρενέργειες (δείτε σχετικά εδώ).

Οι δόσεις που παρήχθησαν στο εργοστάσιο της Emergent BioSolutions δεν έχουν πάρει έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η διοίκηση Μπάιντεν έχει διαβεβαιώνει τους Αμερικανούς ότι καμία από τις δόσεις Johnson & Johnson που χορηγήθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ δεν παρήχθη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο! Άρα, όλες οι επίμαχες δόσεις κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό!

Πράγμα που επιβεβαιώνεται πλήρως, αφού εκατομμύρια δόσεις έχουν αποσταλεί στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρα πιθανότατα και της Ελλάδας) και της Νότιας Αφρικής.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες εργάζονται τώρα για να διασφαλίσουν ότι αυτές οι δόσεις είναι ασφαλείς μετά την αποκάλυψη του περασμένου Μαρτίου ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Βαλτιμόρης μόλυναν κατά λάθος μια παρτίδα εμβολίου Johnson & Johnson με τον αβλαβή ιό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του AstraZeneca.

Και τα δύο εμβόλια παρήχθησαν στο ίδιο εργοστάσιο. Το λάθος ανάγκασε το Emergent να πετάξει έως και 15 εκατομμύρια δόσεις Johnson & Johnson αφού οι δοκιμές έδειξαν ότι η παρτίδα απέτυχε να ικανοποιήσει τα κριτήρια ποιότητας.

Κέρκυρα: 42χρονη Nοσηλεύτρια Παρέλυσε Mετά τη 2η Δόση του Eμβολίου Kατά του Kορoνοϊού (Βίντεο)

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς και ειδικοί στον Καναδά και τη Νότια Αφρική, ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποια από τις δόσεις που έλαβαν μολύνθηκε. Ωστόσο, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη Βαλτιμόρη έχουν επιβραδύνει τις προσπάθειές τους για εμβολιασμό, ενώ προβαίνουν σε πρόσθετες εκτιμήσεις ποιότητας.

Ορισμένες δόσεις από το μονοδοσικό εμβόλιο που παράγεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο χορηγούνται στην Ευρώπη, χωρίς πρόβλημα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι. Επιπλέον, περίπου έξι εκατομμύρια έως εννέα εκατομμύρια περισσότερες δόσεις είναι πλέον σε αναμονή στην ΕΕ και σε άλλες χώρες επειδή προέρχονταν από παρτίδες που παρήχθησαν στην ίδια γραμμή παραγωγής και κατά την ίδια επίμαχη περίοδο των δύο ημερών στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν συνέβη η μόλυνση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους της υγείας.

Το F.D.A. έχει πλέον αμφισβητήσει την καταλληλότητα περίπου 70 εκατομμυρίων δόσεων από το συγκεκριμένο εργοστάσιο, οι περισσότερες από τις οποίες προορίζονται για εσωτερική χρήση, και ενδέχεται να αποφασίσει ότι κανένα από αυτά τα εμβόλια δεν μπορεί να χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια πιθανή αιτία της μόλυνσης είναι η αποτυχία ορισμένων υπαλλήλων να κάνουν ντους και να αλλάζουν ρούχα όπως απαιτείται όταν κινήθηκαν μεταξύ των εργοστασιακών ζωνών της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τους επιθεωρητές.

Οι δοκιμές ασφαλείας εντόπισαν ίχνη του ιού της AstraZeneca σε μία παρτίδα εμβολίου Johnson & Johnson πριν φύγει ποτέ από το εργοστάσιο, αλλά το F.D.A. ανησυχεί ότι παρόμοιοι έλεγχοι ενδέχεται να είχαν χάσει κάποια μόλυνση χαμηλότερου επιπέδου των άλλων παρτίδων που παράγονται ταυτόχρονα.

Σε δήλωση προς τους The New York Times, ένας εκπρόσωπος του FDA είπε ότι η υπηρεσία είναι «σε στενή και συνεχή επικοινωνία με τους ξένους ρυθμιστικούς οργανισμούς σχετικά με αυτό το σοβαρό ζήτημα για να διασφαλίσει ότι γνωρίζουν την κατάσταση».

Κοζάνη: Ο Περιφερειάρχης Ζήτησε την Παρέμβαση Εισαγγελέα για τους Ψευδείς Αριθμούς Κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ

Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιθώριο να είναι προσεκτικοί Λόγω της πληθώρας των υπολοίπων εμβολίων που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της Αμερικής.

Θεωρητικά το ίδιο ισχύει και για την Ευρώπη, όμως για παράδειγμα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει κάποια κίνηση αντίστοιχη, δηλαδή κάποιο πάγωμα των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Johnson and Johnson μέχρι να εξεταστούν οι συγκεκριμένες δόσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι μολυσμένες ή όχι.

Αλλά η κατάσταση είναι διαφορετική σε χώρες όπως η Νότια Αφρική, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων είναι πολύ χαμηλότερο και η προμήθεια εμβολίων είναι μειωμένη. Στον Καναδά, οι περισσότερες επαρχίες επέλεξαν να καθυστερήσουν τις δεύτερες δόσεις Pfizer, Moderna και AstraZeneca για τέσσερις μήνες, εκτός από εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, για να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό που προστατεύεται τουλάχιστον εν μέρει.

Μετά τον F.D.A. επιθεωρητές διαπίστωσαν σοβαρά προβλήματα ποιότητας στο εργοστάσιο της Bayent Emergent στη Βαλτιμόρη τον περασμένο μήνα. Η εταιρεία με έδρα το Μέριλαντ σταμάτησε την παραγωγή και ανώτατοι αξιωματούχοι του FDA δήλωσαν ότι «δεν θα επιτρέψουν την κυκλοφορία οποιουδήποτε προϊόντος μέχρι να αισθανθούμε σίγουροι ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας για ποιότητα».

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα