10.3 C
Athens
-0.7 C
Washington
24.5 C
Melbourne
3.7 C
London
0.7 C
New York
18.2 C
Sydney
Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Wall Street Journal: Προσβλέποντας στο Τέλος της Ανθρωπότητας

Δημοφιλέστερα

Read this article in English here.

Wall Street Journal – του Adam Kirsch

Ακούγεται ειρωνικό και πικρό τώρα, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας, αλλά πριν από λίγο καιρό κάποιοι από τους πιο “μελλοντικούς” ανθρώπους στον κόσμο πίστευαν ότι η ανθρωπότητα πλησίαζε την κατάργηση του θανάτου. «Αν με ρωτάς σήμερα, είναι δυνατόν να ζήσεις τα 500; Η απάντηση είναι ναι», δήλωσε ο Bill Maris, ιδρυτής της Google Ventures, το 2015. Τρία χρόνια αργότερα, ο βιοϊατρικός ερευνητής Aubrey de Gray εκτιμά ότι «οι άνθρωποι στη μέση ηλικία έχουν τώρα μια δίκαιη πιθανότητα» να μην πεθάνουν ποτέ.

Η αιώνια ζωή μέσω της προηγμένης τεχνολογίας μοιάζει με όνειρο για μια κοινωνία που, μέχρι πρόσφατα, είχε πρόβλημα να κατασκευάσει αρκετές μάσκες για να σώσει τη ζωή των γιατρών και των νοσοκόμων.

Ωστόσο, το Covid-19 ίσως αποδειχθεί ως το είδος της κρίσης που απαιτείται για την υπερσυμπίεση των προσπαθειών για την δημιουργιά αυτού που οι υποστηρικτές του αποκαλούν “μετανθρωπισμό (transhumanism)”.

Με τη βιολογική μας ευθραυστότητά πιο προφανή από ποτέ, πολλοί άνθρωποι θα είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν το μήνυμα της Μετανθρωπιστικής Διακήρυξης, ένα πρόγραμμα οκτώ σημείων που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1998: «Οραματιζόμαστε τη δυνατότητα διεύρυνσης της δυναμικής του ανθρώπου ξεπερνώντας τη γήρανση, γνωστικές ελλείψεις, την ακούσια ταλαιπωρία και τον περιορισμό μας στον πλανήτη Γη.”

Οι μετανθρωπιστές, πολλοί από αυτούς που σχετίζονται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και δεξαμενές σκέψης όπως το Humanity Plus και το Ινστιτούτο Extropy, καθοδηγούνται από καιρό με βάση τον φόβο ότι ολόκληρο το είδος μας θα μπορούσε να εξαλειφθεί από πυρηνικό πόλεμο, σύγκρουση αστεροειδών, τεχνολογικό ατύχημα – ή πανδημία.

Η Ελλάδα ενισχύει τους δεσμούς με την Ινδία για να αντιμετωπίσει τη Συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν

Τον Μάρτιο, καθώς ο κοροναϊός εξαπλωνόταν σε όλο τον κόσμο, ο επιστημονικός συγγραφέας Tom Chivers παρατήρησε ότι αυτή η κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για τεχνολογική προστασία ενάντια σε τέτοιες υπαρξιακές απειλές: «Οι άνθρωποι (ως οντότητα) θα μπορούσαν να υπάρχουν για περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια ή περισσότερο, εάν δεν τους βλάψουμε. Ο κορονοϊός δεν θα είναι αυτό που θα μας σκοτώνει όλους, αλλά είναι μια πολύ καλή εικόνα για το πώς θα μπορούσε να γίνει», έγραψε στο διαδικτυακό περιοδικό UnHerd.

Οι άνθρωποι φοβόταν πάντα το θάνατο και ονειρευόταν να το ξεφύγουν. Αλλά μέχρι τώρα, αυτή η ελπίδα έχει διατυπωθεί με θρησκευτικούς όρους.

Ο υπερανθρωπισμός υπόσχεται ότι ο θάνατος μπορεί να κατακτηθεί φυσικά, όχι μόνο πνευματικά, και το κίνημα έχει την υποστήριξη ανθρώπων με οικονομικούς πόρους που μπορούν να το πραγματοποιήσουν, εάν κάποιος μπορεί. Οι Jeff Bezos, Peter Thiel και Elon Musk συγκαταλέγονται μεταξύ των moguls της Silicon Valley που έχουν επενδύσει στην έρευνα για την παράταση της ζωής.

Το 2013, η Google μπήκε στο πεδίο με την έναρξη της εταιρείας βιοτεχνολογίας Calico, συντόμευσης της California Life Company.

Οι μετανθρωπιστές οραματίζονται πολλές πιθανές διόδους προς την αθανασία. Τα Nanorobots θα μπορούσαν να ζουν μέσα στα κύτταρα μας και να επιδιορθώνουν συνεχώς τις ζημιές, σταματώντας τη γήρανση από τα σημεία που ξεκινάει.

Η γενετική μηχανική θα μπορούσε να εξαλείψει τους μηχανισμούς που μας κάνουν να γερνάμε.

Τέτοιες τεχνολογίες εξακολουθούν να είναι απρόσιτες, αλλά οι μετάνθρωποι πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να τις κυριαρχήσουμε νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, με τη βοήθεια της υπερδύναμης της τεχνητής νοημοσύνης.

Κούβα: Κυκλοφόρησαν οι Ρινικές Σταγόνες Nasalferón Κατά του Κορονοϊού

Η ελπίδα, είναι ότι δεν θα τους χρησιμοποιούμε μόνο τους υπολογιστές, αλλά θα γίνουμε αυτοί.

Σήμερα, οι γνωστικοί επιστήμονες συχνά συγκρίνουν τον εγκέφαλο με το υλικό και το μυαλό με το λογισμικό που τρέχει σε αυτόν. Αλλά ένα πρόγραμμα λογισμικού είναι απλώς πληροφορίες και κατά τις θεμελιώδης αρχές του, δεν έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να κωδικοποιεί τις πληροφορίες της συνείδησης σε νευρώνες.

Το Πρόγραμμα Human Connectome, που ξεκίνησε το 2009 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, περιγράφουν την προσπάθειά τους ως «μια φιλόδοξη προσπάθεια χαρτογράφησης των νευρικών οδών που διέπουν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου». Εάν αυτά τα μονοπάτια θα μπορούσαν να χαρτογραφηθούν πλήρως και να μεταφραστούν σε ψηφιακά 0 και 1, τα δεδομένα θα μπορούσαν να φορτωθούν σε έναν υπολογιστή, όπου θα μπορούσε να επιβιώσει επ’ αόριστο.

Το Connectome είναι ένας ολοκληρωμένος χάρτης νευρικών συνδέσεων στον εγκέφαλο και μπορεί να θεωρηθεί ως “διάγραμμα καλωδίωσης”. Γενικότερα, ένα συνδετικό δίκτυο που περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση όλων των νευρικών συνδέσεων εντός του νευρικού συστήματος ενός οργανισμού.

Ο φυσικός Michio Kaku έχει θεωρήσει ότι αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα θα ξεπεράσει τις υλικοτεχνικές προκλήσεις του ταξιδιού σε βάθος διαστήματος: «Θα θέσουμε το συνδετικό σε μια ακτίνα λέιζερ και θα το πυροβολήσουμε στο φεγγάρι. Σε ένα δευτερόλεπτο, η συνείδησή μας είναι στο φεγγάρι. Σε 20 λεπτά είμαστε στον Άρη, σε οκτώ ώρες βρισκόμαστε στον Πλούτωνα, σε τέσσερα χρόνια η συνείδησή μας έχει φτάσει στο πλησιέστερο αστέρι.”

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά είναι το φυσικό συμπέρασμα των τεχνολογικών εξελίξεων των τελευταίων 20 ετών.

Ως Ευκαιρία για Ανάδειξη της Τουρκίας σε Υπερδύναμη Βλέπουν οι Ισλαμιστές της Άγκυρας τα Επεισόδια στην Ουάσιγκτον

Το Διαδίκτυο έχει ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό περιττό το να επισκέπτεται κάποιος φυσικά μέρη όπως τράπεζες, ταχυδρομεία και κινηματογράφους και το lockdown έχει δώσει μεγάλη ώθηση σε αυτήν την τάση. Καθώς οι φυσικοί μας κόσμοι συρρικνώνονται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διασπορά του Covid-19, οι εικονικοί μας κόσμοι επεκτείνονται για να το αντισταθμίσουν. Για το άμεσο μέλλον, πολλοί από εμάς θα παρακολουθούμε εικονικά σχολεία, θα εξασκούμε την πίστη μας σε εικονικές εκκλησίες και θα κοινωνικοποιούμαστε σε εικονικά πάρτι. Και η ιστορία του Διαδικτύου δείχνει ότι όταν τα πράγματα μετακινηθούν στο διαδίκτυο, σπάνια επιστρέφουν – απλώς ρωτήστε τα πολυκαταστήματα και τους κατασκευαστές CD.

Η πανδημία αποκαλύπτει επίσης μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα προκύψουν μαζί με το μέλλον: νέα είδη κοινωνικής ανισότητας που θα κάνουν τα υπάρχοντα να φαίνονται μικρά. Κατά τη διάρκεια των μηνών σε lockdown, προέκυψε μια έντονη διαίρεση μεταξύ ατόμων που εργάζονται με πληροφορίες – εικόνες, λέξεις, αριθμούς – και άτομα που εργάζονται με αντικείμενα – ράφια παντοπωλείων, παραδίδοντας πακέτα, θηλάζοντας τους άρρωστους. Οι πρώτοι μπορούν να καταφύγουν στη θέση τους και να επικοινωνούν μέσω οθονών, αλλά οι τελευταίοι πρέπει να βγουν στον φυσικό κόσμο, θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο μόλυνσης..

Καθώς η τεχνολογία καθιστά δυνατή την αποφυγή περισσότερων από τα βάρη και τους κινδύνους της φυσικής ύπαρξης, αυτή η τάξη και το επαγγελματικό χάσμα θα μπορούσαν να εμβαθύνουν σε υπαρξιακό, με μια εικονική ελίτ να εξυπηρετείται από μια ενσωματωμένη εργατική τάξη. Φυσικά, ο πλούτος και η δύναμη προσέφεραν πάντα κάποια ασφάλεια έναντι των κινδύνων της ζωής. Παραδείγματος χάρη, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, οι εύποροι Αμερικανοί μπορούσαν να πληρώσουν κάποιον για να τους υποκαταστήσει και να πάρει τη θέση τους σε κάτι, ενδέχεται να είστε σε θέση να πληρώσετε κάποιον για να πάρει τη θέση σας στον φυσικό κόσμο που κινδυνεύει από ασθένειες και κινδύνους, ενώ μένετε πίσω από την ασφάλεια μιας οθόνης.

Bill Gates Notes για το Εμβόλιο RNA: "Είναι Σαν Να Φτιάχνουμε το Κομπιούτερ σας και το Πρώτο του Λογισμικό Συγχρόνως"

Ένα μετανθρωπιστικό μέλλον στο οποίο η θνησιμότητα είναι προαιρετική μπορεί να ακούγεται σαν παράδεισος, αλλά αν φτάσει νωρίτερα, για μερικούς και όχι για όλους, θα μπορούσε να αποδειχθεί δυστοπία.

Facebook Comments Box

Κόσμος

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Ακολουθήστε Μας

Συμβαίνει Τώρα